Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Suviše je svetla da ne bismo verovali u svetlo

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Italijanskog instituta za kulturu, u zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b, 7. septembra u 19.30 biće otvorena izložba italijanskog umetnika Valerija Berutija.


 


Gostima će se na otvaranju izložbe pozdravnom reči obratiti NJ.E. ambasador Republike Italije u Beogradu Armando Varikjo, g-din arh. Gaetano Makaferi, predsednik italijanske kompanije SECI energia koja je sponzor izložbe, kao i Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, uz prisustvo Tanje Pašić, zamenice gradonačelnika Beograda.



Nakon učešća na 48. Oktobarskom salonu 2007. i BELEF-u 2009.godine Valerio Beruti predstaviće se još jednom beogradskoj publici, ovoga puta samostalnom izložbom. Na izložbi će biti prikazano 12 njegovih radova (crteži, skulpture, instalacije, video radovi) od kojih su tri nastala posebno za beogradsku izložbu.



Radovima koje će prikazati, Beruti ostaje u predelu između depersonalizovanih i duboko intimnih slika detinjstva u kojima se svi prepoznajemo. U ovom izboru novijih Berutijevih radova preovlađuju skulpture i igra svetla odnosno senki, kao njihov nerazdvojni deo. Ove skulpture od cementa i keramike, poput crteža, zadržavaju pojednostavljene predstave dečijih likova, pred kojima nam se sa jedne strane javlja nostalgično osećanje spokoja, a sa druge, neke nelagode od neizvesnosti, koju period detinjstva iz perspektive odrasle osobe nosi sa sobom. Novo značenje njegovom radu daje istorija prostora u kome se izložba održava jer je gotovo nemoguće ne tumačiti veze između vojničke doktrine, izolacije, destrukcije, nasilja i fragilnih dečijih kontura smeštenih u taj prostor.



Valerio Beruti (1977) je diplomirao umetničku kritiku na DAMS-u u Torinu; živi i radi u Verdunu u blizini Kunea, u nekadašnjoj crkvi  iz  17. veka, koju je kupio i restaurirao 1995.



Pošto se istakao kao jedna od najekspresivnijih i najbriljantnijih ličnosti italijanske umetničke panorame, Beruti, koji se u svom radu kreće od slikarstva do crteža, od skulpture do videoarta, postaje isto toliko cenjen i na međunarodnoj sceni.  Dovoljno je pomenuti njegovo prisustvo na Bijenalu u Veneciji 2009. kao i brojne izložbe realizovane u Italiji i inostranstvu: u Japanu, Njujorku, u Seulu, Rimu, uz takođe brojne muzejske i privatne umetničke kolekcije u kojima je prisutan sa svojim radovima.


 



Datum objavljivanja: 06.09.2011.