Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Susreti s umetnicima / Vladan Radovanović

Muzej savremene umetnosti vas poziva na razgovor sa umetnikom Vladanom Radovanovićem u sredu, 5. novembra u 18 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).


 


Foto: Saša Reljić


Reč je o seriji razgovora “Susreti sa umetnicima” koji će biti organizovani sredom u 18 časova u okviru izložbe “50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989”.




Vladan Radovanović će predstaviti publici značajne primere vokovizuelnih radova u periodu od sredine pedesetih pa do kraja sedamdesetih godina XX veka. Počevši od rada “Kugla” (1971-1974), koji je ujedno i jedino njegovo delo u kolekciji Muzeja savremene umetnosti, umetnik će govoriti o vokovizuelnoj poetici u svom stvaralaštvu. Radovanović je još od 1953. započeo s konceptualizacijom i teoretizacijom devet različitih oblasti izražavanja i začetnik je polimedijskog pristupa u umetnosti pedesetih godina u Jugoslaviji. Vokovizuel je osmislio kao "višemedijski rod umetnosti koji, uz zvučno i vizuelno, može uključiti i prostorno, kinetičko i taktilno, uz obavezno značenje".



Vladan Radovanović (rođen 1932. godine) je diplomirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju grupe „Mediala“. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda kojim rukovodi od 1972. do 1999. Godine 1993. osniva projekat koji prerasta u otvorenu grupu SINTUM. Stvara na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze. Nezavisno od avangardnih zbivanja u svetu, u periodu od 1954. do 1988. istraživao je u sličnim smerovima: vokovizuel i projekti, taktilna umetnost, polimedij i radovi sa telom, muzika za traku, elektronska muzika, komjuterska muzika i komjuterska grafika. Centralno mesto u njegovoj poetici zauzima sintezijska umetnost i, u okviru nje, vokovizuel. Napisao je veliki broj teorijskih tekstova o muzici i novijim tendencijama u umetnosti. Održao je 24 samostalne izložbe, performanse i koncerte u zemlji i inostranstvu. Bio je tri puta predstavnik Jugoslavije na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku (SIMC). Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za muziku, literaturu i vizuelne umetnosti. Član je Udruženja kompozitora Srbije i ULUS-a. Radovanović je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu u Ohaju i višemedijske umetnosti Univerziteta u Beogradu.



Na izložbi „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ predstavljena su reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda. Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali „duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. Na izložbi su predstavljena i dela Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, itd. Više o izložbi na sajtu Muzeja http://www.msub.org.rs/50-umetnika-iz-zbirki-muzeja-savremene-umetnosti



Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić



Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša



Izložba je praćena bogatim programom u vidu tematskih vođenja kustosa Muzeja savremene umetnosti koja će biti organizovana svake subote, dok je sreda rezervisana za susrete s umetnicima. Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 04.11.2014.