Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Susreti s umetnicima / Mrđan Bajić

Muzej savremene umetnosti vas poziva na razgovor sa umetnikom Mrđanom Bajićem u sredu, 3. decembra u 18 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).


 


To je poslednji u seriji razgovora “Susreti sa umetnicima” koji su organizovani sredom u okviru izložbe “50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989”.





Mrđan Bajić je rođen 1957. godine u Beogradu. Završio je osnovne i postdiplomske studije na Vajarskom odseku FLU u Beogradu u klasi profesora Jovana Kratohvila. Od 1985. do 1990. radi kao asistent na istom fakultetu do odlaska u Pariz (1990-1992. Cité Internationale des Arts Paris, 1992-1993. Usine éphémère, Asnières Paris, 1994-1995. Pollock-Krasner Foundation Grant Paris). Od 1997. postaje profesor na Vajarskom odseku FLU u Beogradu, a od 2007. u zvanju je redovnog profesora. Učesnik je brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Sa projektom “Yugomuzej” učestvuje na 25. bijenalu u Sao Paolu. Nastupa na Bijenalu u Veneciji 2007. gde predstavlja Srbiju projektom “Reset”. U periodu od 2006. do 2010. radi na projektu "Most na Kalemegdanu". Dela mu se nalaze u muzejima i javnim prostorima u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada među kojima su nagrade Fonda Ivan Tabaković, Prix pour la sculpture, Salon de Montrouge, Paris, Fonda Sava Šumanović, Fonda Vladislav Ribnikar, Velika plaketa Univerziteta umetnosti, Nagrada Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku i dr.



Izložba „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ traje do nedelje, 7. decembra. Od otvaranja, 15. oktobra izložbu je posetilo gotovo 6 000 ljudi. Organizovan je i bogat program koji je, između ostalog, obuhvatao “Susrete sa umetnicima” sredom, tematska vođenja subotom i edukativne radionice za članove Dečjeg i Omladinskog kluba MSUB.



Na izložbi „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ predstavljena su reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda. Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali „duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. Na izložbi su predstavljena i dela Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Marije Dragojlović, itd.



Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić



Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša



Izložba je otvorena za publiku svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 01.12.2014.