Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Susret sa Sahuom Pasilahtijem

Susret sa umetnikom Sahuom Pasilahtijem (Saku Paasilahti, Finska), autorom izložbe TANKI REZOVI /THIN SLICES u petak, 18. septembra 2009, u 19 sati
Kulturni centar Beograda - Galerija ARTGET, Trg Republike 5/I.

 


Finski umetnik i fotograf, prodornog pogleda i kristalno čistih ideja i realizacije - Saku Pasilahti (V. Perić) veoma rado će Vas provesti kroz svoju izložbu i odgovarati na Vaša pitanja. 


Na izložbi u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda izloženo je 25 originalnih Pasilahtijevih fotografija iz ciklusa/projekata Gourmet fiction (1994-95), Thin slices (1995-96) i Theatro anatomico (1996). Ove projekte je pokrenulo autorovo interesovanje za istoriju, simboliku hrane, i pitanja o značenju ljudske egzistencije, kao i jedan nov i  stvaralački pristupom u bavljenju fotografijom koji u nju unosi elemente eksperimentalnog, naučnog, a istovremeno i slikarskog postupka.


Istraživački postupak pokrenut je nastojanjem da se u fotografiji učini iskorak iz uobičajenog postupka i da se čin stvaranja fotografije prenese sa pozicije iza objektiva u sam prostor mračne komore i direktno u dodir sa materijalom koji je predmet slikanja - sa tankim odsečcima hrane i organske materije koji se neposredno komponuje na staklu za polaganje negativa i izlažu svetlosnom eksponiranju. U tom jedinstvenom tehničkom procesu kojim slika nastaje bez upotrebe fotoaparata i bez filma, transpozicija od objekta do slike dešava se od pozitiva ka pozitivu, dok je faza negativa potpuno izostavljena. Budući da negativ slike ne postoji, fotografija nastala eksponiranjem svetlosti kroz tanke isečke u određenom vremenskom intervalu biva jedinstvena i neponovljiva, sažimajući u sebi i samo vreme trajanja celog procesa, jer se u toku nastanka predstavljeni živi organski materijal menja, propada, postaje neupotrebljiv.


Fotografija na ovaj način izlazi iz uobičajenih okvira i postupaka i približava se drugim stvaralačkim oblastima vizuelne umetnosti, kao što je slikarstvo, gde je moguće neposredno, sopstvenom rukom izgraditi kompoziciju slike. Razmera sagledavanja se menja i prelazi ka apstraktnoj makroslici, pri čemu gotovo mikroskopski predstavljena struktura materije donosi neočekivana i višeslojna značenja i mogućnosti tumačenja koja mogu gledaoca dovesti u nedoumicu, otvarajući neočekivana i nova pitanja i izazivajući često potpuno oprečna osećanja. 


Saku Pasilahti (Saku Paasilahti, 1967, Helsinki, Finska) magistrirao je fotografiju na  Univerzitetu za umetnost i dizajn u Helsinkiju 1995. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u Finskoj i širom Evrope, a objavljene su i tri knjige sa njegovim projektima.


Izložba je otvorena do 20. septembra 2009.


Radno vreme Galerije je  od 12 do 22 sata, svakog dana sem ponedeljka.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 17.09.2009.