Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Susret sa meksičkom grafikom

Institut Servantes i Ambasada Meksika organizuju u sredu u 19.h izložbu “Susret sa meksičkom grafikom” Toma Ksilandera svestranog umetnika iz Minhena, na kog je meksička umetnost ostavila neizbrisivi trag.


 


Izložba "Susret sa meksičkom grafikom" obuhvata 17 grafika svestranog umetnika Toma Ksilandera. Naziv izložbe, prema rečima samog umetnika, najvernije opisuje suštinu – susret posetioca sa meksičkom grafikom, ali i susret koji je doživeo i sam umetnik pre 15 godina.



Ova izložba obuhvata njegova dela koja su nastala u Meksiku i predstavlja retrospektivu s obzirom da se jedan umetnički ciklus završava. Sam umetnik kaže: "Kada sam u Meksiku u mojim delima vide evropski uticaj, kada sam u Evropi u mojim delima vide očigledan meksički uticaj." Istina je da se u njegovim delima može videti sinteza oba uticaja, i u tome leži njegova originalnost. Dinamične linije, boje, teme, izražajnost aludiraju na čuveno meksičko slikarstvo, kao što nas geometrija njegovih kompozicija podseća na njegove nemačke korene.  Nemirna priroda umetnika je vidljiva i u odabiru tema, gledalac može da pronađe ne samo pejzaže i životinje sa aluzijama na Meksiko, već i teme koje se odnose na naš savremeni svet.



 

Tom Ksilander je pejzažni arhitekta, fotograf i grafički umetnik rođen u Minhenu, pripada onoj tradiciji putujućih umetnika koji, što iz radoznalosti, što sudbinski, stignu u Latinsku Ameriku da otkriju inspirišuću magiju kulture ovog kontinenta. Godine 1995. uspostavio je prvi kontakt sa Meksikom i započeo izučavanje meksičke grafike od čuvenog profesora Migela Alvarada. Posebno je izučavao kolografiju, izuzetno zahtevnu tehniku, za koju su specijalizovane radionice iz Oahake. Tom Ksilander je izlagao već u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, Kubi, Švajcarskoj i sada po prvi put u Beogradu. Osim što je Meksiko uticao na njegov rad, vidan je i uticaj u načinu razmišljanja i životnoj filozofiji. Umetnik ne koristi mobilni telefon i moderne tehnologije. U svojim radovima često kritikuje savremeni način života, stres u velikim gradovima, otuđenje, istrebljivanje životinja, problem emigracije i sl. Toma Ksilandera možemo nazvati umetnikom koji živi svoju umetničku priču.


 



Datum objavljivanja: 24.11.2011.