Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Superklasa Nevene Prijić

U petak, 28. januara u 20 časova u Galeriji '73. Požeška 83a, otvara se samostalna izložba autorke Nevene Prijić, pod nazivom, "Superklasa". Izložba traje do 10. februara.

 


Nevena  Prijić  je rođena  1985.godine u Zemunu. Diplomirala  na  Akademiji  Umetnosti, u  klasi  prof. Dušana  Todorovića, na smeru  slikarstvo, 2009.godine. Redovni je član  ULUS-a od 2010. godine.  Trenutno je apsolvent master studija, na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Dušana Todorovića. Dobitnik  je  Godišnje   Nagrade  Akademije Umetnosti  za  najuspešniji  umetnički  rad  u  oblasti slikarstva (2009) i treće nagrade Perspektive 8 za najperspektivnije studente likovnih Akademija u Beogradu i Novom Sadu. Svoje radove je izlagala na četiri samostalne i desetak grupnih izložbi.




Nevena Prijić pripada generaciji mladih umetnika koja se formirala u periodu tranzicije i globalizacije u našem društvu. Raslojavanje i sve veći jaz između bogatih i siromašnih dovodi do promena u sistemu vrednosti. Novac, glavni pokretač daje slavu, moć, sigurnost. Globalizam preko masmedija agresivno i destruktivno utiče na pojedinca čija individualnost biva ugrožena a on pred destruktivnim naletima biva oboren.




Ono što predstavlja glavnu karakteristiku Neveninog rada je pre svega spoj slikarskog majstorstva i obrazaca ponašanja globalne komunikacije. Nevena uporište za svoj rad nalazi u masmedijima, bilbord komunikaciji, plakatu i.t.d. Uzimajući elemente iz datog konteksta ona ih izmešta i stvara novu realnost, pritom se služeći iskustvima radikalnog realizma pop arta, ubacujući  i slovne simbole kojima nas ikonično uvodi u novu realnost i određuje kako da pročitamo delo. Observacija ovakve tematike podrazumeva ozbiljan jezik likovnosti na čemu Nevena insistira. Ciklus Superclass to najbolje pokazuje gde ličnosti iz sfere poznatih (estrada, sport, politika i dr.) bivaju zarobljene u krugu skupocenih kuća sa bazenima, automobilima i okruženi bodi gardovima uživaju lažnu sigurnost.  Ovo slikarstvo je pre svega kritički osvrt na globalistički manir i probleme individue u sistemima gde se jednoobraznost nameće i konzumira, nema nameru da menja svet ali nas duboko uznemirava i tera da razmišljamo kuda će nas to odvesti.(predgovor za katalog, Predrag Vukičević) 


                                                                                                                                                


Izložba će biti otvorena do 10. 02. 2011. godine


Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova


 


Datum objavljivanja: 25.01.2011.