Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Suočavanje sa klimom

Od 4. do 14. oktobra 2010. godine u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad biće otvorena izložba ilustracija i karikatura pod nazivom “Facing the Climate”.

 


Pet švedskih karikaturista, Magnus Bard, Riber Hansson, Helena Lindholm, Love Antell and Karin Sunvisson koji svoje crtane komentare publikuju u švedskim ali i međunarodnim dnevnim novinama predstaviće se u okviru ovog projekta. Pored njih predstavićemo i pet aktuelnih ilustratora iz regiona: Ninu Hadžić, Igora Hofbauera, Mihajla Dimitrievski-TheMico, Sašu Rakezića alias Aleksandara Zografa i Darka Drljevića, koji takođe svoje radove uspešno objavljuju u knjigama kao i dnevnim i nedeljnim magazinima.


Tema izložbe su klimatske promene a autori su dali svoje komentare vezane za ovaj problem.


U saradnji sa konferencijom o klimi koja je 2009. godine održana u Kopenhagenu, grupa 25 karikaturista iz nordijskih zemalja je prikazala zabavna ali i zabrinjavajuća razmišljanja o klimatskim promenama. U nameri da ilustruje aktivno učešće Švedske u ovoj oblasti, Švedski institut je pripremio digitalnu izložbu pod nazivom “Suočavanje sa klimom”. Izložba je deo intenzivnih napora Švedskog instituta na promovisanju održivog razvoja, pod imenom “Suočavanje sa budućnošću – održivost na švedski način”.


Pored izložbe koja se radi u saradnji sa Švedskim Institutom i Ambasadom Švedske u Beogradu, predstavljamo i seriju dokumentarnih filmova koji takodje obradjuju temu klimatskih promena. Ovaj filmski program realizuje se u saradnji sa Gete Institutom u Beogradu.


Od stotinu pregledanih filmova na temu klimatskih promena, odsek za film Gete Instituta je u saradnji sa ECOMOVE International napravio izbor 6 dugometražnih i 7 kratkometražnih filmova. Jednim delom to su filmovi koji emotivno umeju da uzdrmaju, da pobude na razmišljanje - možda i na akciju, jednim delom su puni humora, filmovi koji su u svakom slučaju i u umetničkom smislu interesantni. Pored sedam nemačkih produkcija tu je i jedan finski dokumentarni film, jedna austrijsko-luksemburška koprodukcija, dve britanske produkcije i dva kratka filma iz bivšeg NDR-a.


 

Umetnici iz Švedske:


Love Antell

Magnus Bard

Riber Hansson

Helena Lindholm

Karin Sunvisson




Umetnici iz regiona:


Nina Hadžić, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Igor Hofbauer, Zagreb, Hrvatska

Mihajlo Dimitrievski-TheMico, Bitolj, Makedonija

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Pančevo, Srbija

Darko Drljević, Podgorica, Crna Gora


Dragana Krunić /kolekcija torbi


Ovo je jedan od malih pokušaja da se otpad koji nas okružuje transformiše i ponovo iskoristi. Dragana Krunić predstavljaju seriju torbi izrađenih od plastičnih kesa. Jednostavnim alatima,primitivnim razbojem,peglom,..otpad je spakovan u vrlo zanimljiv i praktičan predmet




Radionica za ilustratore i karikaturiste


U okviru izložbe “Suočavanje sa klimom / Facing the climate” koju Švedski institut, Ambasada Švedske i Kulturni centar Grad organizuju od 4. do 14. oktobra, biće održana jednodnevna kreativna radionica za sve zainteresovane koji se bave ilustracijom, karikaturom ili stripom.


Radionicu će 5. oktobra u periodu od 12 do 16h voditi svedska ilustratorka Karin Sunvisson. Rezultati radionice će biti izloženi u Velikoj galeriji kulturnog Centra Grad. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na adresu radionice@culturalfront.net sa naznakom “za radionicu Suočavanje sa klimom”. Rok za prijavljivanje 3. oktobar


 


Datum objavljivanja: 04.10.2010.