Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sunce se vraća u Savamalu

U okviru petog jubilarnog Mikser festivala 2013, koji se održava u Savamali od 28. maja do 2. juna 2013. godine, Ceresit je predstavio mural pod nazivom „Čekajući Sunce“, umetnika Aleksandra Maćaševa, za čiju izradu su korišćeni specijalni Ceresit Visage materijali.


 


Mural je deo projekta pod nazivom „Sunce se vraća u Savamalu“ powered by Ceresit Visage, a njegova simbolika odgovara nostalgičnom karakteru Savamale i nameri Ceresita i festivala Mikser da ožive taj deo grada u skladu sa njegovim karakterom.



Kao brend koji podržava društveno odgovorno poslovanje, ali i kao neko ko se uvek trudi da podiže svest šire javnosti o važnosti kulturno-umetničkog razvoja, brend Ceresit je rešio da podrži akciju oslikavanja murala u okviru ovogodišnjeg Mikser festivala.



„Mural, izrađen na bočnoj fasadi zgrade u Karađorđevoj ulici broj 53, suštinski korespondira sa naporima kulturne organizacije Mikser da nastavi proces revitalizacije Savamale. Mural je deo projekta „Sunce se vraća u Savamalu“ powered by Ceresit Visage. Originalni naziv rada „Čekajući Sunce“ odgovara nostalgičnom karakteru Savamale i težnjama Ceresita i Miksera da kroz umetničke akcije utiču na proces urbanih transfomacija kvarta“, objasnila je Maja Lalić, kreativna direktorka Mikser festivala.



„Zadovoljstvo nam je što smo već drugu godinu za redom prisutni na Mikser Festivalu, i što je rezultat ovogodišnje saradnje upravo specifičan mural pod nazivom „Čekajući Sunce“ izrađen našim Ceresit Visage fasadnim materijalima. Mural ima za cilj, da pored jednostavnog ulepšanja Karađorđeve ulice, postane i vrsta apela i podsećanja građana i drugih velikih kompanija da inicijativa za oživljavanje Savamale, ne traje samo za vreme festivala, već cele godine“, istakla je Jelena Šarenac, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Henkel Srbija.



Idejni tvorac murala, je čuveni autor Aleksandar Maćašev, koji je dizajn grafike bazirao na slici sa stare kutije šibica iz Mađarske, koja reklamira film "Obećana zemlja" iz 1961. godine.

Na realizaciji murala radio je umetnik Stevan Šoln, koji je u produkciji korisio inovativne Ceresit Visage materijale, koji zahvaljujući svojim metalik i fluo pigmentima svetle noću, čime sam medijum dobija sasvim novi kvalitet. Visage linija inspirisana je prirodom i sklonostima modernog dizajna ka prirodnim materijalima podeljenih u tri osnovne grupe: kamen, drvo i metal.



Visage podrazumeva imidž i jedinstveni izgled, i tako pruža savršen odgovor na izazove savremenog dizajna koji zahteva minimalizam i jednostavnost bez straha od inovativnih i eksperimentalnih ideja. To je odgovor Ceresita na težnje arhitekata i investitora da sa lakoćom i uživanjem realizuju najindividualnije i najupadljivije koncepte.


 



Datum objavljivanja: 04.06.2013.