Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Šum Jelene Radović

U utorak, 16. marta, 2010. godine u 19 časova u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4, otvara se samostalna izložba autorke Jelene Radović, pod nazivom, "Šum". Izložba traje do 28. marta .

 


ŠUM ( ili da li je medij poruka?)

Izložba se sastoji od radova izvedenih u različitim tehnikama i medijima; kako klasičnim (slike, crteži, skulpture), tako i u smislu novog poimanja slike (reklamne table, svetleći natpisi, bedževi... ) Na svima su "tekstovi" nepostojećeg alfabeta.


Namera je da se oslobađanjem od semantički prepoznatljivog teksta, gledalac dovede u situaciju da sredstva komunikacije doživi, u početnom trenutku  kao stranac u  zemlji čiji jezik i alfabet ne poznaje, a zatim kao polje za nova tumačenja.To je omogućeno na sledeće načine:


1. Postavljanjem radova bez vidljivog pravila, tako da deluju kao da ih je previše i da su nabacani u prostoru galerije. Zasnovano je na činjenici da u vreme proliferacije tekstova u svim oblicima dolazi do gubljenja značenja. Na primer, same reklame, gube svoju funkciju      (više se ne razlikuje koja je za koju banku, kafu...) te se preko njih prelazi kao prema nečem semantički i motivaciono nevažnom. Naša vidna i zvučna polja su  do te mere naviknuta na njih, da ih najčešće ignorišemo. Na taj način postaju samo šum.

2. Menjanjem strategija medija; zakonitosti jednog inkorporirani su u drugom. Na primer, "Zaštitni znak" je prvo generisan uz pomoć grafičkih programa a zatim prenet na platno; grafit je trodimenzinizovan i postao je skulptura, itd.Umetnost i dizajn su se isprepletali i uticali jedni na druge. Savremena umetnost sadrži tekstualne radove kao što su, na primer, skulpture i slike Roberta Indiane, instalacije Dženi Holcer, Brus Naumana...Takođe, možemo pomenuti i preuzimanje subkulturnih obrazaca u marketinške i političke svrhe (grafiti na bilbordima i slično).


 


Datum objavljivanja: 15.03.2010.