Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Subjektivna opsesija Slobodana Radojkovića

U ponedeljak, 4. oktobra u 19 časova otvara se izložba grafika Slobodana Radojkovića pod nazivom "Subjektivna opsesija". Izložba traje do 16. oktobra.

 


Slobodan Radojković u okviru medija grafike koristi različite tehnike, a novi radovi realizovani su kao drvorezi. Matrice su od  lipovog  drveta, a otisci su uglavnom dvobojno štampani "barenom" na kineskom papiru, najboljem za drvoreznu štampu. Ovim drvorezima predhodili su radovi na papiru, cinku ili linoleumu koji, takođe, sadrže dominantni motiv lule. Za razliku od drevnog indijanskog tumačenja lule kao znaka uspostavljanja mira i sklapanja prijateljstva, Radojković ovaj motiv koristi u delikanijem značenju i ličnoj interpretaciji. Naime, lula, statusni simbol, za ovog autora je istorijski kodiran predmet, metafora o različitim vremenskim kontekstima i ličnostima koje su se služile lulom - od revolucionara i moreplovaca, preko prirodnjaka i umetnika do  savremenog muškarca i njegove dominacije (u vremenu užitka i opuštanja), tako upadljive u građanskoj tradiciji. Grafička realizacija je naglašenog ekspresivnog naboja sa snopovima linija i poteza, uritmovanim rezovima i njihovim mrežama i intenzivnim koloritom.


Slobodan Radojković (1967), rođen u Nišu. Diplomirao 1992. na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju. Poslediplomske studije završio 1996. na grafičkom odseku Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 1993 godine. Zaposlen u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu. Izlaže od 1993. godine. Samostalno izlagao u Nišu, Pirotu, Prištini, Beogradu, Sofiji, Novom Sadu.


 


 


Datum objavljivanja: 04.10.2010.