Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Studentska izložba grafika

Izložba studenata II godine Grafičkog odseka Fakulteta primenjenih umetnosti – Predmet Crtanje i Slikanje. Izbor: prof. mr Selma Đulizarević-Karanović, docent na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Likovni izraz: Crtež


 


Izlagači: Jelena Bajčetić, Milica Tomović, Nevena Marković, Valentina Brković, Luka Tilingr



Želelimo da u prostoru Srećne galerije predstavimo rad petoro mladih autora, studenta II godine Grafičkog odseka  Fakulteta primenjenih umetnosti. Na ovom fakultetu se crtež kao samostalna disciplina izučava kroz predmet Crtanje na I godini studija, a njegov prirodni nastavak, je predmet Slikanje na II godini, koji svim studentima fakulteta pruža informacije o osnovnim slikarskim postupcima i tehnikama. Cilj ovih predmeta je da studenti steknu temeljnu likovnu kulturu, da kroz uvid u suštinske likovne probleme grafičkog i piktruralnog izraza, formulišu sopstveni likovni jezik i  kritički i estetski stav, te da se tako osposobe za kreativno promišljanje i reagovanje na savremene tokove grafičkog medija, upoznavši se kako sa tradicionalnim tehnikama, tako i sa novim mogućnostima kompjuterski generisane slike. Predmeti su tako postavljeni da se insistira na razvijanju kreativnih sposobnosti na dva nivoa: preko velikog formata, gde se preko studija ljudske figure, mrtve prirode i enterijera  rešavaju formalni i estetski problemi i zatim na drugom nivou,  negovanjem crteža malog formata, koji omogućava intimnija, spontanija, ekstravagantnija, duhovitija rešenja i ima za cilj da ubrza rad mašte i olakša eksperiment.




Svaki od ovih  autora se razlikuje po pristupu likovnim problemima. Otkrivajući sopstveni senzibilitet i temperament, oni formulišu i sopstveni stav o aktuelnom likovnom trenutku i potvrđuju da je čovekova drevna potreba za estetskim, neodvojiva od potrebe za istraživanjem, igrom i komunikacijom i da svaka generacija donosi sebi svojstvene modalitete rešenja ovih opšteljudskih potreba. Uloga nastavnika je da bude neka vrsta moderatora, koji pomaže da studenti sami artikulišu svoje kreativne potrebe i zahteve, da osete uživanje u kreativnom procesu i da pokuša da razvije specifičan etos klase, koji će stvoriti ambijent za istraživanje i učenje.  Izlagači u ovom izboru mediju crteža pristupaju različito. Nevena Marković ispituje granice klasične studije, gradeći bogate teksture i sive game, tako što crtež obogaćuje apliciranim materijalima. Jelena Bajčetić, ovom problemu pristupa tako što kroz tehniku kolaža pročišćava dejstva linije i površine, tragajući za idealnom ravnotežom i odnosima ovih likovnih elemenata. Svet  svakodnevnih predmeta postaje tajanstven na radovima malog formata Milice Tomović,u kojima ona prevodi  podrobne studije predmeta na osnovni znak. Uprošćavanje sistema znakova Luka Tilinger postiže velikom produkcijom crteža, na kojima je najčešći motiv ljudski lik, koji se oslobađa svega suvišnog i opisnog, da bi se sveo na karakteristične linearne tokove i ritmove. Fascinaciju ljudskim likom deli i Valentina Brković, ali ona ne crpi inspiraciju u neposrednom opažanju svoje okoline, već je nalazi u dramatičnim reportažnim fotografijama koje beleže različita  povišena emocionalna stanja portetisaniih osoba. Ovi  mladi autori svoje preokupacije razvijaju pasionirano i posvećeno, što je dobar zalog za njihove buduće rezultate. 



Selma Đulizarević-Karanović, docent na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti


 



Datum objavljivanja: 13.04.2011.