Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Studentska izložba

Izložba radova studenata generacije Fakulteta likovnih i Fakulteta primenjenuh umetnosti otvara se u sredu, 26. decembra u 13. sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53.


 


Marija Anđelković je 2012. upisala prvu godinu doktorskih umetničkih studija na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 2012.  Završena druga godina master akademskih studija na grafičkom odseku, u klasi redovnog profesora Dragana Momirova. 2010. Završena treća godina osnovnih akademskih studija na grafičkom odseku, u klasi redovnog profesora Nebojše Radojeva. 2007.   Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu na grafičkom odseku, u klasi vanrednog profesora Dobrice Bisenića

             

Nagrade

2012.     Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku "Boško Karanović"

2009.     Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za večernji akt

2009.     Otkupna nagrada Savskovenačkog urbanog festivala

 

Skrivena duša stvari

Analiza različitih segmenata, biomorfnih, organskih oblika i struktura iz prirode, njihovih mešusobnih odnosa i interakcije osnovna je ideja koja povezuje radove. Sintezom i stvaranjem ritmičkih celina, upečatljivim pojednostavljivanjem, predmet postaje znak i biva nametnut u svojstvu likovnog ekvivalenta stvarnosti. Znak predstavlja samo deo saopštenog, deo celine koja se nalazi na nekom drugom mestu, van slike. Dezintegracijom tradicionalne estetike, uskraćivanjem očiglednih i prepoznatljivih oblika i motiva, slikama je oduzeta neposrednost u recepciji, ali im je zato otvoreno nepregledno prostranstvo asocijacija i slobodnih tumačenja. Ispitivanje forme i znaka, izdvajanje određenih predmeta iz okruženja i razotkrivanje njihovih unutrašnjih, već postojećih ali skrivenih sadržaja čini okosnicu istraživanja. Predmet se širi izvan granica svoje pojavnosti uz pomoć naše spoznaje da je stvar više od onoga što nam njena spoljašnjost prikazuje.

Vitalnost i snaga izraza zajedničke su odlike ovih formi. Zamisao vitalnosti ne zasniva se na predstavi života, već na tome da rad u sebi sadrži energiju i sopstveni intenzivni život nezavisno od predmeta koji prikazuje ili emocije koju izražava. Slike su determinisane drugačijim načinom poimanja stvarnosti ili, bolje rečeno, onim elementima stvarnosti koji izmiču posmatranju i razumu, a koji se nalaze u jednom "mračnom međusvetu" u kojem se "unutra i spolja ne razlikuju".


Irena Kuzmanović 2008. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek za primenjeno slikarstvo. Školske 2011/2012 godine završila četvrtu godinu sa prosekom 10.00 kao i sve predhodne godine. Bila je stipendista fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja, stipendista Republike Srbije i stipendista grada Beograda.

 

Izabrane izložbe i aktivnosti u kojima je učestvovala u toku studija:

2010. "Otisak u kamenu", grupna izložba studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, iz mozaičke radionice u galeriji Doma kulture studentskog grada.

2011. Učešće na XVI Bijenalu studentskog crteža Srbije

2011. Grupna izložba crteža u Pančevu u kafiću "Narodna bašta"

2011. Učešće u Mileševskoj koloniji u Prijepolju i u sklopu nje oslikavanje autobuskih stanica.

2012. Grupna izložba u gradskoj biblioteci Pančevu sklopu regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin"

2012. Grupna izložba "Telo 2", Galerija "Magacin" u Beogradu

2012. Grupna izložba "Telo 3", Galerija "Magacin" u Beogradu.

 

Stefan Stanković-Perić upisao je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2007. na odseku primenjeno vajarstvo. Stipendista grada Beograda. Diplomirao 2012. godine, sa prosečnom ocenom 9,96 u klasi redovnog profesora Dragoljuba Dimitrijevića. Tokom studija učestvovao na grupnim izložbama i likovnim kolonijama.

Grupne izložbe:

"Profil", izložba studenata odseka primenjeno vajarstvo, Galerija kluba vazduhoplovstva vojske Srbije, 2010.

III međunarodna izložba minijature, galerija "Trag", 2011/2012.

Godišnja izložba vajara Srbije, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, 2012.

"Teratorija" na BELEF-u, Trg republike i dvorište Fakulteta primenjenih umetnosti, 2012.

"10 od mermera", Plato ispred Filozofskog fakulteta, 2012.

"XIX beogradska mini art scena", galerija "Singidunum", 2012.

"IV međunarodna izložba minijature“, galerija "Trag", 2012.

 

Stefan Stanković Perić autor je crteža i radova u kamenu, gipsu i terakoti, baziranih na figuri ali ne izrazito figurativnih, već više fragmentarnih, koji izražavaju doživljaj postojanja kroz sukob geometrijskog i organskog. U njegovim najnovijim radovima istaknuta je dvojnost likovnih elemenata koji funkcionišu kao jedinstvena likovna celina. U pitanju su, dakle, ili blizanački spojeni ili na dva načina iskazani delovi celine koji nose zajedničku poruku. Ti delovi su elementi igre koju autor igra sa sobom i publikom, u nastojanju da izrazi vezu suprotstavljenih životnih perioda, kao što su, recimo, prošlost i budućnost. Suprotstavljeni elementi njegovog dela nisu kontradiktorni, već  usmeravaju  misli posmatrača ka određenom cilju i zaključku. Oni takođe ukazuju na stvaralačku slobodu u procesu iskazivanja osnovne zamisli i poruke autora. Bitan segment najnovijih  radova Stefana Stankovića Perića je i perforacija ili neki drugi oblik prodora ili razdora, kroz koje se ispoljavaju kako životne opasnosti  i agresivnost savremenog sveta tako i suština početka svakog života. Ti elementi su uravnoteženi upotrebom kamena kao materijala koji izražava postojanost i asocira na trajnost, te simbolično ukazuje na večne kosmičke cikluse i neuništivost materije i energije. Kroz njihov spoj, obraća nam se kamen, kao nemi svedok srećnih i tužnih zbivanja na našoj planeti. To se može uožiti  kod skulpture nazvane Trojstvo, koja objedinjuje geometrijske principe, organsku materiju i prostor, odnosno, u čiju je osnovnu koncepciju uključen i vazduh koji okružuje skulpturu ili se nalazi unutar nje. Telo je izjednačeno sa organskim principom, aktivnost uma izražena  je geometrizacijom, a slobodan prostor, odnosno vazduh,  simboli  su duše. Na tom principu počiva osnovna zamisao mladog autora.


 



Datum objavljivanja: 24.12.2012.