Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Studenti generacije Univerziteta umetnosti, Beograd

Otavaranje izložbe studenata generacije Univerziteta umetnosti, Beograd, održaće se u ponedeljak, 23. decembra u 13. sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53. Izložbu otvara i dodeljuje nagrade prorektorka Univerziteta umetnosti red. prof. Anđelka Bojović.


 


Šejma Prodanović

Fakultet likovnih umetnosti

Predstavljena serija radova iz ciklusa „Digest“ obuhvata fotomontaže, asamblaže i digitalne printove koji podsećaju na novinske stranice. Radovi su nastali kombinovanjem citata iz različitih izvora na originalnom jeziku, naslova preuzetih postupkom kopiranja u izvornom tipografskom rešenju i digitalizovanih starih fotografija sa interneta. Kontrasnim odnosima reči i slika, aproprijacijom, subverzijom, montažom i reformulacijom, stvaraju se vizuelne metafore, otkrivaju neočekivane podudarnosti i procepi. Iz drugog ugla posmatranja menja se doživljaj uobičajene definicije stvari i otkrivaju elementi koji čine širu sliku.



Šejma Prodanović svoje radove gradi od nađenih slika u starim štampanim materijalima. U formi kolaža, grafike i crteža izražava ideju reciklaže sa osvrtom na potrošnju kulture mas-medija. Realizovala je 24 samostalne izložbe i predstavila se na preko 100 grupnih izložbi i festivala širom sveta. Skorašnje izložbe su „Kreativni gradovi likovna izložba“ u Barbikan centru u Londonu, Festival savremenih medija u Pompidu centru u Parizu i 15. Bijenale Mediterana u Solunu. Dobitnica je Nagrade za slikarstvo Fondacije Onazis, Otkupne nagrade Cerveira Bijenala u Portugalu, Nagrade 16. Bijenala studentske grafike, Godišnje nagrade za grafiku i Priznanje student generacije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Njeni radovi se nalaze u više javnih kolekcija (Japan, Kina, Portugal, Tajvan, Poljska, Crna Gora).

http://sejma.jimdo.com/artworks





Nevena Marković

Fakultet primenjenih umetnosti



Rođena 28. septembra 1990. godine u Beogradu.Diplomirala 2013. godine na

Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga u klasi prof. Gordane Petrović (grafika), Rastka Ćirića (ilustracija) i Jugoslava Vlahovića (grafika knjige). Iste godine upisala je master studije na FPU, takođe na odseku Grafike i knjige. Učestvovala na više studentskih izložbi u Beogradu. Prvenstveno se bavi slikom, crtežom i ilustracijom.

Svi izloženi radovi nastali su na završnoj godini studija i predstavlјaju fazu razvoja likovnog izraza koji od sada smatram novim polazištem. Pogled unazad, osvrt kraja početku, karakterističan je za moje neprestano vraćanje u prošlost, ne samo ličnu, već i opštedruštvenu. Star koliko i lјudska vrsta, fenomen rata je u meni oduvek budio veliko interesovanje, ne samo kao međulјudski sukob, već i kao sukob pojedinca sa samim sobom. Mučenje sebe sobom, prošlost i Heraklitov stav da je rat otac svih stvari, uvek su svesno ili nesvesno bili baza onoga što radim.


 



Datum objavljivanja: 19.12.2013.