Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Studenica - osam vekova slikarstva

Autorsko vođenje kroz izložbu "Studenica - osam vekova slikarstva", četvrtak 27. maj 2010 u 18 časova, Galerija fresaka, Cara Uroša 20.

 


Nastavljajući sa praksom da se svakom novom izložbom koju realizujemo osmišljavaju prikladni prateći programi namenjeni publici različitih uzrasta i interesovanja, izložba Studenica-osam vekova slikarstva neće biti izuzetak. Tokom njenog trajanja ljubitelji umetnosti će imati prilike da se tokom autorskih i stručnih vođenja, predavanja i radionica za najmlađe bliže upoznaju sa studeničkim živopisom, srpskom srednjovekovnom umetnošću, te duhovnim i ideološkim kontekstom u kome je ona nastala. Svakog četvrtka i subote u 18h započinje vođenje kroz izložbu tokom koga će iz nedelje u nedelju biti pripovedano o srednjovekovnoj Srbiji. Ovog četvrtka će sve zainteresovane kroz izložbu Studenica-osam vekova slikarstva voditi autor izložbe, mr Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka. Za sve posetioce koji odluče da izložbu pogledaju ovog četvrtka, uz stručno vođenje autora, ulaz u Galeriju fresaka biće besplatan.




Prolaziće kroz posatvku u društvu autora izložbe, prisutni će biti u prilici da saznaju mnoštvo zanimljivih pojedinosti o manastirskom kompleksu Studenica, izuzetnom živopisu Bogorodičine crkve, čija je vrednost bila presudna da Studenica. još davne 1986. godine, bude prepoznata kao biser svetske kulturne baštine. Tokom šetnje kroz izložbu posetioci će saznati na koji način ova postavka, slikovito i celovito interpretira svu lepotu i istančanost umetničkog izraza starog osam vekova. Tokom posete galerije fresaka, za koju treba napomenuti da je jedna od retkih izložbenih prostora pristupačnih korisnicima invallidskih kolica, posetioci će biti u mogućnosti da kupe monografije, kataloge zbirki i izložbi, časopise i zbornike radova objavljene u izdanju Narodnog muzeja.


 


Datum objavljivanja: 26.05.2010.