Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Studenica - osam vekova slikarstva

Stručno vođenje kroz izložbu Studenica - osam vekova slikarstva. Subota, 22. maj 2010. u 18 časova, Galerija fresaka, Cara Uroša 20.

 


Sa željom da ideju i poruku od koje se polazi u relaizaciju svake izložbe približimo zainteresovanim posetiocima trudimo se da osmislimo zanimljive prateće programe koji će svojom formom i sadržajem komunicirati sa publikom različitih želja i interesovanja. Tokom trajanja izložbe Studenica - osam vekova slikarstva poklonici umetnosti će biti u prilici da se, tokom autorskih i stručnih vođenja, predavanja i radionica, bliže upoznaju sa izuzetnošću studeničkog živopisa, raznorodnim izrazima srpske srednjevekovne umetnosti, te duhovnim i ideološkim kontekstom u kome je ona nastajala.


Svakog četvrtka i subote u 18 časova posetioci Galerije fresaka se u razotkrivanje bogate kulturne istorije naših prostora mogu uputiti uz stručno vođenje. Prolazeći kroz pet izložbenih sala i razgledajući kopije studeničkog živopisa i kamene plastike, posetioci će čuti i mnoštvo pojedinosti o vremenu formiranja jedinstvene srpske države i utemeljenju samostalne srpske crkve. Uviđajući lepotu studeničkih fresaka, koje predstavljaju jedan od poslednjih cvetova slikarstva vizantijskog prestoničkog stila, spoznaćemo i izraženu simboličku funkciju koju je Studenica imala kako u trenutku svoga nastanka tako i u kasnijim epohama.


Pozivamo Vas da u subotu 22. maja u 18 časova dođete u Galeriju fresaka i izložbu Studenica – osam veova slikarstva sagledate iz jedne sasvim nove vizure.


Datum objavljivanja: 21.05.2010.