Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Studenica - osam vekova slikarstva

Tokom ovogodišnje Noći muzeja posetioci će imati priliku da se, kao i proteklih šest godina, upuste u uzbudljivu šetnju i razotkrivanje muzejskih kolekcija. Ove godine nakon više decenija adaptiranom prostour Galerije fresaka očekuje vas izložba Studenica – osam vekova slikarstva.

 


Razotkrivajući svaku od pet sala u kojima je izložba postavljena i upoznajući se sa sadržajem mnogobrojnih tematskih celina, upoznaćemo se sa izuzetnom lepotom i kompleksnošću studeničkog živopisa starog osam vekova. Posmatrajući freske i odlivke arhitektonske plastike Bogorodičine crkve, upotpunjene komparativnim dokumentarnim materijalom, uočićemo svu lepotu i vrednost živopisa koji je značajno doprineo da manastir Studenica još 1986. godine bude uvršćen u listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Višestruka funkcija i veliki značaj Studenice, kao grobnog mesta Stefana Nemanje, hodočasničko mesto i monaški centar, umnogome su uticali na koncept slikanog programa koji pripoveda o ideji državne samostalosti i kontinuiteta, duhovnosti i tradiciji.


Tokom Noći muzeja za posetioce Galerije fresaka će, počevši od 20 časova na svaka dva sata, biti organizovana stručna vođenja kroz izložbu. Tokom prvog stručnog vođenja u 20 časova posetiocima će o manastiru Studenici i nadaleko čuvenom živopisu govoriti autor izložbe mr Bojan Popović. Pozivamo Vas da dođete u Galeriju fresaka i saznate koliki je značaj studenice za naš kulturni identitet i zašto je Studenica prepoznata kao svtska kulurna vrednost vrednost.      


 


Eterernitas


Samo ove noći posetiocima Galerije fresaka će biti predstavljen još jedan segment muzejske delatnosti. Tokom čitvane noći zainteresovanima  će biti omogućeno da se upoznaju sa muzejskom web aplikacijom ETERNITAS. Značaj muzejskog informacionog sistema, namenjenog upravljanju podacima o kulturnoj baštini je izuzetan. On muzejskim stručnjacima omogućava kompleksniju i efikasniju obradu muzejskih zbirki, dok će najširoj javnosti uskoro omogućiti da putem interneta, zaviri i u jedinstveni trezor muzeja Srbije čime će prezentacija i interpretacija naše kulturne baštine dobiti jednu potpuno novu dimenziju.


 


Datum objavljivanja: 13.05.2010.