Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Strip i savremena umetnost

Muzej savremene umetnosti u Beogradu vas poziva na prvo u nizu predavanja “Strip i savremena umetnost” u petak, 30. maja u 18 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti.


 


Predavanje će održati urednik Međunarodnog salona stripa SKC Beograd Miki Pješčić koji će se baviti primerima savremene likovne umetnosti kao inovacijama u stripu u radovima domaćih i inostranih umetnika na Skc-ovim salonima stripa.



Nakon niza pokušaja da se strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, uvede na oficijelnu likovnu i umetničku scenu Srećna galerija Beogradskog SKC-a 2001. godine uvodi sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti u svoj redovni godišnji program. Kao strategijsku ideju svoje kulturne politike pokreće projekat koji će da sačuva i revitalizuje bazične vrednosti likovne umetnosti i književne kulture, kao i da u devetoj umetnosti, afirmiše pojavnosti savremenog umetničkog izraza, autentičnog  grafizma i naracije.


Tako će se pojaviti Međunarodni salon stripa kao kulturološki fenomen, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta, gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora, revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, afirmaciji mladih, popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije. Potencirajući isključivo artistički karakter stripa kao i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovaciju u stripu, publici prezentuje stripove posebne likovne  poetike i  na taj način razbija stereotipe o ovom mediju.



U prvih jedanaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 1500 strip autora iz preko 50 zemalja sveta, a u revijalnom delu programa gostovali su i najeminentniji svetski autori kao što su Brian Bolland, David Lloyd, Igor Kordey, John Higgins, Esad T. Ribić, Matt Hollingsworth, Enrique Sanchez Abuli, Marco Nizzoli, Paul Gravett, Robert Crumb, Gilbert Shelton, Roberto Diso, Borivoj Dovniković Bordo...



Najznačajniji domaći autori i pioniri stripa, eminencije strip umetnosti kako kod nas tako i u svetskim okvirima dobijali su Specijalno priznanje Salona za životno delo: Zoran Janjetov, Aleksandar Zograf, Branislav Kerac, Željko Pahek, Žika Bogdanović, Srećko Jovanović, Rajko Milošević Gera, Novica Đukić, Novica Kruljević, Petar Radičević, Lazo Sredanović.



Popularizujući umetnost vizuelne naracije ovaj festival je posredno uticao i na porast domaćeg izdavaštva, ohrabrujući izdavače, čitaoce i aktere domaće strip scene na kojoj vrlo brzo postaje najmasovniji i najveći strip događaj, a danas već i jedan od najznačajnijih festivala devete umetnosti u ovom delu Evrope.


 



Datum objavljivanja: 29.05.2014.