Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Strip i istorija

U petak, 13. novembra u 19 časova (Velika sala SKC-a), u ciklusu predavanja "Strip i istorija", mr Marko Aleksić održaće predavanje "Srpski srednjevekovni mač". Moderator, mr Aleksandar Uzelac.


 


Mač je simbol epohe srednjeg veka, ali i predmet kome je čovek oduvek poklanjao najveću pažnju. Od najstarijih danas poznatih epova, čiji motivi sežu do praistorije, pa do umetničke projekcije naše najdalje budućnosti kroz naučnu fantastiku, mač je imao posebno značenje u ljudskoj svesti. Zato nije ni čudo što je ovo oružje poslužilo kao inspiracija brojnim strip autorima, bez obzira na istorijsku epohu u koju su smeštali svoje priče. Mač je jedini predmet izrađen ljudskom rukom kome je čovek davao prava vlastita imena. Ekskalibur, Žuajes, Durandal, Hneitir, Skofnung, Naegling, samo su neki od čuvenih srednjovekovnih mačeva kojima su ljudi toga doba pripisivali magične moći.



Istorijske činjenice kojima danas raspolažemo, kao i brojni literarni motivi koji u sebi sadrže tragove opšte indoevrposke epike, govore da je srednjovekovna Srbija takođe bila društvo u kome je mač bio predmet od najvećeg značaja. Kroz nalaze sa našeg tla može se pratiti razvoj evropskog viteškog mača, od spate Velike seobe naroda pa do dvoručnjaka poznog srednjeg veka. Međutim, najnovija otkrića pokazuju da se ovde proizvodio i osoben tip mača koji se proširio i postao poznat daleko izvan granica tadašnje Srbije. Ovi izuzetni predmeti, od kojih se mnogi danas nalaze u muzejskim zbirkama širom sveta, svedoče o svojoj epohi u kojoj su predstavljali vrednost koja nije imala cenu.


 



Datum objavljivanja: 09.11.2009.