Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Strast i polemika

Balkankult fondacija i Centar za kulturnu dekontaminaciju organizuju izložbu norveške umetnice Ingrid Berven pod nazivom Strast i polemika. Otvaranje izložbe održaće se u četvrtak, 16. februara, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković, Birčaninova 21.


 


Izložba predstavlja sastavni deo programa ovogodišnjeg filmskog festivala Nordijska panorama koji se održava u periodu od 17. do 21. februara u Kulturnom centru Beograd.



Izložba Strast i polemika je video instalacija u kojoj dvanest kritičara odgovara na petnaest zadatih pitanja koje je umetnica sastavila. Pitanja preispituju ulogu i značja kritike u savremenoj umetnosti i društvu upošte,  dotičući se istovremeno problema roda, demokratije, kapitalizma i konzumentskog društva.  Odgovori kritičara prikazan su istovremeno putem šest  video projekcija na takav način da glasovi kritičara u potpunosti ispunjavaju i dominiraju galerijskim prostorom. Vizuelno-zvučni element privlači najveću pažnju posmatrača, a kakafonija glasova i pogleda otežava skoncentrisano slušanje. Dok se kritičari  naizgled neuspešno bore da osvoje nezavistan prostor u kome bi neometano mogli da iznesu svoje poglede, posetioci u prvi mah ostaju zbunjen pred tolikim brojem različitih stavova, da bi potom počeli i sami da preisputuju ulogu i moć kritike.



Video instalacija Strast i polemika nastala je 2008. godine i predstavlja nastavka umetničke prakse koja mahom istražuje izražajne mogućnosti novih medija, pokušavajući  da problemima koji su oduvek privlačili pažnju umetnika, poput odnosa apolinijskig i dionizijskog, pristupi na način koji publiku u jednakoj meri podstiče  na refleksivno  sagledavanje, kao i na emotivno proživljavanje datog fenomena. Ingrid Berven je izlagala  kako u Norveškoj, tako i u ostalim zemljama Evrope, a ovo je njena prva poseta Srbiji. Pored umetničkog angažmana, Ingrid je i inicijator i kustost Galerije savremene umetnosti By the way u Bergenu.


 



Datum objavljivanja: 18.02.2012.