Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stevan Filipović - istina o istorijskoj fotografiji

U izdanju izdavačke kuće Čigoja štampa iz Beograda izašla je knjiga "Stevan Filipović - istina o istorijskoj fotografiji" o velikom otkriću ko je snimio čuvenu fotografiju Stevana Filipovića koja je obišla svet i nalazi se danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.

 


Enigma stara 70 godina je resena. Fotografsku ekspertizu uradio je profesor fotografije Đorđe Odanović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Knjiga ima 170 strana i 78 fotografija od kojih se mnoge prvi put objavljuju. Rad na knjizi trajao je dugi niz godina sve dok nisu provereni svi podaci.

 

"Rukopis predstavlja vredno publicističko i književno delo. Autori na osnovu relevantnih izvora i literature, toplo i pismeno, prikazuju životni put Stevana Filipovića čija je herojska smrt ovekovečena fotografijom postala simbol prkosa, zlu, i simbol borbe za slobodu". (Doktor istorijskih nauka Miroljub Vasić).

"Stevan Filipović je živeo kratko samo 26 godina ali njegovo ime ostaće trajno zapisano u istoriji kao simbol pobune protiv osvajača i borbe za slobodu. Fotografaija sa stisnutim pesnicama visoko podignutim uvis učinila je Stevana Filipovića besmrtnim.

Uprkos odmaklom vremenu koje nas deli od tragičnog događaja od pre 70 godina autori su uspeli da sačine povezanu biografiju Stevana Filipovica od rođenja do smrti i opisali su celovito njegov život i delo i šta se sve posle smrti događalo sa njegovim imenom do danas."(Doktor istorijskih nauka Venceslav Glišić)

 

Pored životnog puta u knjizi je opisano ko se sve javljao kao autor fotografije, kome je sve lik Stevana Filipovića bio umetnička inspiracija, ko je sve rušio njegove biste i spomenike i šta je danas ostalo od njegovog dela. Rukopis za knjigu dobio je nagradu na konkursu Fondacije "Dragojlo Dudić".


 


Datum objavljivanja: 21.10.2012.