Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stefana Savić: Hoćeš li me i sutra voleti?

Do 23. avgusta, 2014. godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvorena je samostalna izložba fotografija i slajd projekcija autorke Stefane Savić, pod nazivom, "Hoćeš li me i sutra voleti?".


 


Na izložbi Stefane Savić Hoćeš li me i sutra voleti? mlada autorka serijom fotografija i slajd projekcija rekonstruiše istinitu životnu priču bliske osobe iz porodične istorije. Kroz svoj umetnički projekat ona to čini kao lično, rodno preispitivanje i suočavanje sa pamćenjem, sa statusom žene u određenom vremenu i prostoru, sudbinom, uzrocima i posledicama.



U tekstu u katalogu Hoćeš li me i sutra voleti? istoričarka umetnosti Marina Martić ukazuje na značaj sećanja članova porodice i porodičnih fotografija koje su poslužile kao dokumenti i osnovne informacije na osnovu kojih Stefana gradi svoju vizuelnu priču, pronalazi autentična mesta na kojima je Polka živela, predmete koji su joj pripadali i detalje iz života koji se nesrećno završio. Svaki sagovornik ima sopstvenu verziju događaja, neke priče su kontradiktorne, mnogo toga je ostalo nerazjašnjeno. Sećanja blede, u svedočenjima nedostaje puno kockica pa umetnica interveniše svojom imaginacijom i umetničkom interpretacijom.





Stefana Savić je rođena 1979. u Kraljevu. Završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti “BK“, u Beogradu 2008., na katedri za fotografiju u klasi profesora Milana Aleksića. Pohađala je kratke studije na katedri za fotografiju, Akademiji za film i fotografiju (FAMU), Prag, Česka Republika, 2000. godine. Diplomirala je na interdisciplinarnim master studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2010, na odseku za teoriju umetnosti i medija. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi u Beogradu i Kraljevu, i na desetak grupnih i tematskih izložbi u Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Radila je kao fotograf dnevnog lista “Danas”, sada je urednica fotografije u listu “Odbrana”.


 



Datum objavljivanja: 05.08.2014.