Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stazom otpora na Vračaru

Poziv na javno vođenje na stazi otpora koje će biti realizovano na trasi od Narodne biblioteke Srbije do Ulice Save Tekelije, u nedelju, 6. novembra, od 12 - 14 sati, u okviru projekta Poseta Starom Sajmištu - Merila i kriterijumi sećanja. Pripremili: Milan Radanović, Rena Redle i Ana Vilenica


 


Radna grupa, koja je pripremila obilazak i pozvani govornice/i predstaviće nekoliko istorijskih lokacija stradanja i pružanja otpora fašističkom okupatoru i domaćim kolaboracionistima na Vračaru. Polazeći od mesta na kome se 1941. dogodila eksplozija tokom pripreme eksplozivnih naprava od strane učesnica/ka pokreta otpora u ulici Filipa Kljajića (danas: Ulica patrijarha Varnave), šetnja će se odvijati ulicama Internacionalnih brigada, Vukice Mitrović, Milutina Blagojevića (Daničereva), Save Tekelije.Biće reči o delovanju pokreta otpora u Beogradu, skrivanju Jevreja tokom rata i sudbinama značajnih radnica/ka u kulturi toga vremena. Pored stradanja i pružanja otpora fašizmu pre i tokom okupacije, tema obilaska će biti istorijski revizionizam i otpor revizionističkim politikama i praksama. Nebojša Dragosavac će govoriti o motivima i efektima praksi preimenovanja ulica u Beogradu, dok će književnik Goran Babić podsetiti na uspešnu inicijativu za sprečavanje jednog ovakvog predloga. Istoričarka umetnosti Marija Vasiljević će se baviti pitanjem zašto se kroz kulturnu politiku ne podstiče kritičko sećanje, kroz primer postojanja i ukidanja Muzeja ilegalnih štamparija u Beogradu.



Priprema obilaska je zasnovana na zajedničkom istraživanju i analizi prošlosti izvan institucijalnog i akademskog okvira čime želimo da uspostavimo praksu sećanja koja prevazilazi ritualizirano sećanje na žrtve i koja se ne bazira na mehanizmima isključivanja i kategorizacija. Smatramo da ovakva praksa sećanja može da proizađe iz neposredovanog razgovora i kritičkog odnosa spram savremenog društva i dominantnih interpretacija istorije. Audio-vizuelna dokumentacija vođenja će biti objavljena na veb stranici starosajmiste.info.



Molimo zainteresovane da se prijave na adresu starosajmiste.info@gmail.com zbog dalje koordinacije posete.



http://www.starosajmiste.info/sr/aktivnosti.php?id=21



Da podsetimo:

Beograd je tokom 42 meseca okupacije (od 12. aprila 1941. do 20. oktobra 1944), kao središte okupacione i kvislinške uprave, trpeo nasilja nemačkog okupatora i domaćih saradnika. Ukupan broj ubijenih stanovnika Beograda, koji su kao žrtve fašističkog terora stradali tokom Drugog svetskog rata, još uvek nije precizno utvrđen. Stanovnici/e Beograda su tokom Drugog svetskog rata dali izvanredan doprinos u organizovanoj borbi protiv fašizma, u uslovima koji su bili daleko teži od borbe protiv okupatora na slobodnim partizanskim teritorijama. Najveći broj pripadnika/ca pokreta otpora, tj. Narodno-oslobodilačkog pokreta predvođenog Komunističkom partijom Jugoslavije, pao je u borbi protiv fašizma.



U okviru projekta Poseta Starom Sajmištu - Merila i kriterijumi sećanja od jula do decembra 2011. godine biće organizovan niz obilazaka mesta, u Beogradu i okolini, povezanih sa istorijom nacističkog logora na Sajmištu. Obilasci se realizuju kao organizovane posete sa vodičima, a bave se razumevanjem elemenata istorijskih fašističkih ideologija i analizom pojava fašizma u savremenom društvu. Vodiči i vodičice su osobe koje su svojim radom, istraživanjem ili iskustvom povezani sa određenom lokacijom i/ili tematikom. Namera tih aktivnosti je da se razvija praksa sećanja koja povezuje prošlost i savremeno iskustvo, u cilju prepoznavanja rasističkih, nacionalističkih i drugih šovinističkih, eksploatatorskih i diskriminatornih odnosa u društvu.



Voditeljka radne grupe: Ana Vilenica

Ideja i koordinacija organizovanih vođenja: Rena Redle

Vodiči/vođice: Milan Radanović, Nebojša Dragosavac, Goran Babić, Marija Vasiljević i Ana Vilenica

Organizacija i produkcija: Kulturni centar Rex/Fond B92

Realizovano uz pomoć: Kancelarije za jugoistočnu Evropu fondacije Roza Luksemburg



http://www.starosajmiste.info


 



Datum objavljivanja: 03.11.2011.