Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Status Quo, Dragana Rajšića

U utorak, 27. aprila, 2010. u 19 časova u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, otvara se samostalna izložba autora Dragana Rajšića, pod nazivom, "Status Quo". Izložba traje do 16. maja.

 


Status Quo 


Izloženi radovi, skulpture, koje prati i jedan video rad, nameću galerijskoj publici nimalo laka pitanja ugroženosti ličnog prostora. Nabacana gomila maketa kuća brižljivo numerisanih i spremnih za transport i odevni predmeti:  par cipela odlivenih od olova, postavljen na jastuk, sašiveni sako sa odštampanom teksturom zida uspostavljaju vezu između arhitekture i odeće. Rekonstrukcija skloništa koja nam pružaju zaštitu,  prostorna ograničenja koja nose nemoć pojedinca u okviru društva. Neizvesnost iscrtana sukobima koji čine našu prošlost i sadašnjost, tragovi brutalnosti koji prate naš civilacijski put. Možemo li ih izbeći ili je to nešto što se ne može ni zamisliti? Sužena svest, koristoljublje, destruktivne okolnosti prave bolna mesta koja nas ostavljaju u sumnji.


Dragan Rajšić rođen u Puli 1967. Živi i radi u Beogradu, u Sopotu. FLU u Beogradu završio je 2005. Doktorske studije na istom fakultetu upisao je 2007. Član je Udruđenja umetnika DEZ ORG iz Beograda.


Samostalne izložbe:


Galerija Doma omladine Beograd, "Soft memory", 2009; Galerija Studentskog kulturnog centra Kragujevac, izložba crteža, 2009; "Dijalog", privremeno postavljanje skulpture u javnom prostoru, Trg Nikole Pašića, Beograd, 2008; Galerija Doma omladine Beograd, "Radovi u toku",  Beograd, 2006;


 


 


Datum objavljivanja: 27.04.2010.