Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

State of Mind Selmana Trtovca

Na izložbi pod nazivom "State of Mind" umetnik Selman Trtovac predstavlja četiri medijski različite vrste radova. Otvaranje Izložbe u Galeriji ULUS, Knez Mihajlova 37, održaće se u sredu, 17. marta u 19 sati. Izložba traje do 30. marta, 2010. godine .

 


Skulptura Ex nihilo nihil fit - Od ničega nema ništa refleksija je na Karavađovu sliku ''David i Golijat''. Ona je izlivena u gipsu na osnovu neposrednog otiska umetnikovog tela, glava koju umetnik drži u levoj ruci takođe je otisak umetnikove glave ali iz rane mladosti. Unutrašnjost skulpture je obojena zlatnim pigmentom. Taj unutrašnji prostor vidljiv je kroz pukotine u formi. Skulptura nam kroz jedan dramatičan prizor prenosi dva prostora, spoljašnji i unutrašnji. Dramu i vrlinu! 


Pored skulpture na izložbi će biti predstavljeni i crteži koji su rađeni u trenucima ekstremnih stanja svesti, a koji govore o umetnikovoj nameri da nam prenese  hvatanje «realnosti kakva ona zaista jeste». Kako sam umetnik kaže: "Uzmimo na primer jedan najobičniji magnet koji vidimo kao prostu geometrijsku formu i stavimo ga ispod stola, kako smo svi svojevremeno radili u školi na času fizike. Ako preko stola pospemo metalni prah, videćemo kako prah formira određene linije, jedne druge nevidljive forme. Moji crteži mogu se smatrati, u prenesenom smislu reči, metalnim prahom jer pokazuju one strane današnje realnosti koji su normalno nevidljive. Ti crteži, ako hocete još preciznije, prikazuju realnost u kojoj danas živimo onakvom kakva ona zaista jeste." 


Treća grupa radova su četiri sofre. Reč je o niskim stolovima koji služe isključivo za obedovanje, a koji su deo turskog nasleđa na našim prostorima. Sofre će na izložbi visiti na zidu jer se tako izvorno postavljaju u kućama kada se ne koriste. U pitanju su novi radovi čiji je zajednički sadržalac pojam sevdah. Pojam je nastao od turske reči sevda sto znaci ljubav, a po definiciji ovaj izraz označava psihološko stanje svojstveno svim balkanskim narodima: "Danas jesmo, sutra ko zna gde smo!" 


Na izložbi će biti predstavljene i fotografije koje će biti prezentovane u parovima. One su neposredni znak, već ranije pominjane, umetnikove strategije traženja ekstremnosti da bi saznao gde je sredina. Fotografije, dakle, predstavljaju ekstremna stanja svesti (state of mind), vizuelna sećanja, životne i mentalne faze svojstvene svakom čoveku! 


Danijela Nišavić


 


 


Datum objavljivanja: 08.03.2010.