Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Starost

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 6 do 30. novembra 2013. biće organizovana izložba Starost, Udruženja “Perionica” iz Beograda.

 


U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 6 do 30. novembra 2013. biće organizovana izložba Starost, Udruženja “Perionica” iz Beograda koju predstavljaju kustoskinje Kristina Stefanović Živanović i Irena Šimić. Na postavci će biti prikazane slike velikog formata dve umetnice mlađe generacije, Jelene Bulajić iz Novog Sada i Jovanke Stanojević iz Beograda, audio instalacija Oriđinali novosadske umetnice i kratki film Marka Jeftića Bajne vile iz 2008. godine.


Izložba je osmišljena sa namerom da se ukaže na široko rasprostranjen problem latentne starosne diskriminacije u srpskom društvu. Uzroke diskriminacije možemo tražiti u tržišnoj logici liberalnog kapitalizma koja ekonomsku moć pojedinca i sposobnost privređivanja postavlja visoko na lestvici opšteljudskih kvaliteta, pri čemu svi građani lišeni ove društvene funkcije gube i moć da se bore za svoja prava postajući neka vrsta „društvenog otpada“. Istovremeno, globalni trend opsesivnog održavanja mladalačkog izgleda, kao kolektivni mehanizam poricanja smrti, rezultira odsustvom starih lica iz predstava savremene vizuelne kulture i medija. Izložba Starost predstavlja pokušaj povratka starih ljudi u savremenu umetnost i kulturu.  


Jovanka Stanojević i Jelena Bulajić pristupaju temi starosti svaka na svoj likovni i stvaralački način , ispitujući biološke manifestacije tela, kao i socioliške i moralne implikacije starenja. Umetnice izuzetnim crtačkim talentom, tehnički dovedenim skoro do savršenstva, predstavljaju portrete starica na svojim velikim platnima. 


Sastavni deo izložbe čini bogat prateći program koji obuhvata dokumentarno - igrani filmski program “Zlatne godine”, predavanja na temu starosti i starenja, kreativne radionice, tribine, diskusije, vodjenja kroz izložbu, javni čas čigonga na platou ispred Kulturnog centra Beograda.


Projekat Starost u Kulturnom centru Beograda organizuje se posle gostovanja izložbe u Modernoj galeriji u Subotici i Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku, u aprilu-maju ove godine.


 


Datum objavljivanja: 04.11.2013.