Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stare inove granice u Evropi

Polazna tačka za ovaj multidisciplinarni projekat o „granicama“, koje su mnogo više od granica između zemalja i naroda, bila je rečenica na francuskom jeziku „A la frontière...!“, koja se više puta ponavlja u pozorišnom komadu Tadeuša Kantora Dziś są moje urodziny (Danas je moj rođendan). 2. - 25. jun Podroom, KCB.


 


Umetnici | Autori: Karolina Čika, Kristof Čiževski, Vinslav Šuminski & Kuba Kosak, Gžegoš Dombrovski, Đovani Floreani, Lor Kirozen & Anđelo Rikiardi, Predrag Marić, Samir Mehanović, Lada Nakonešna, Dušan Radovanović, Tomaš Rafa, Leon Tarasevič, Artur Valiauga, Aleksandar Zograf



A LA FRONTIÈRE...

Kustoskinje: Gabriela Kardaco i Đulijana Karbi

 

Četvrtak, 2. jun 2016. - program na otvaranju

20:00 – projekcija dokumentarnog filma Samira Mehanovića Silent War in Beqaa Valley (Tihi rat u dolini Beka) 22 min

20:30   – razgovor o projektu sa autorima i umetnicima – Gabriela Kardaco, Đulijana Karbi, Leon Tarasevič, moderatorka Zorana Đaković Minniti, kordinatorka programa galerije Podroom (razgovor će biti na engelskom)

21:00 – koncert/muzički performans: Đovani Floreani – muzika sa oboda – projekat grupe Strepitz

 

Polazna tačka za ovaj multidisciplinarni projekat o „granicama“, koje su mnogo više od granica između zemalja i naroda, bila je rečenica na francuskom jeziku „A la frontière...!“, koja se više puta ponavlja u pozorišnom komadu Tadeuša Kantora Dziś są moje urodziny  (Danas je moj rođendan).

 

Gabriela Kardaco, jedna od autorki projekta, u tekstu o izložbi citira Luiđija Arpinija (Luigi Arpini) koji za ovu rečenicu kaže da je Kantor kada ju je izgovarao verovatno mislio na „granicu“ na kojoj je živeo kao i na zadatak umetnika da uvek budu na prvoj liniji i pročelju....

 

Umetnički radovi i muzika odabranih umetnika i autora su mikro-priče o identitetu, pripadanju, granicama i fizičkom razdvajanju kao i o spoljnim i unutrašnjim ograničenjima. Umetnici iz Poljske, Litvanije, Ukrajine, Italije, Slovačke, Libana, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije kroz različite medije, iz ličnog iskustva ili iz ugla posmatrača „govore o pričama o i sa granica kroz koje možemo bolje sagledati sebe i biti spremniji da prevaziđemo sopstvena ograničenja. Period koji postoji dok se to ne desi može da bude ispunjen i radošću ukoliko drugima podarimo naše razumevanje, osećajnost i optimizam ” pojašnjava Đulijana Karbi još jedna od kustoskinja izložbe.

 

Ovaj projekat koji kombinuje izložbe, predavanja, projekcije, razgovore i koncerte prvi put je predstavljen u Trstu početkom 2016. godine. S obzirom da je osmišljen kao „izložba u nastajanju“, u Beogradu će se projektu priključiti još dva umetnika.



 

Više informacija o projektu: www.triestecontemporanea.it


 



Datum objavljivanja: 01.06.2016.