Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stanislav Silantjev: Detalji

Silent Wall Army predstavlja: izložba digitalnih printova DETALJI Stanislav Silantyev i promocija poetske publikacije GLAVNOE /Ono glavno/ Stanislav Silantyev Oleksandr Gorski (kolekcija razglednica sa motivima slika Stanislava Silantjeva, zajedno sa poezijom ukrajinskog pesnika Saška Gorskog) 25. 11. 2011. u 19h.


 


PROJEKAT "DETALJI"

artist statement



"Umetnost koja je na prvi pogled po svojoj formi dekorativna, uopšte nije dekorativna po sadržaju. Bez obzira na upotrebu pojedinih elemenata koji pripadaju ovoj ili onoj etničkoj grupi, u ovom projektu se trudim da putem simbola, znakova i ornamenata interpretiram svoj region, svoju državu, u kontekstu internacionalnog kulturnog konteksta. U mojoj umetnosti ironije ima isto toliko koliko i tragedije. Oslobađajući se nacionalnih stereotipa, u ovom slučaju pokušavam da pobedim egzistencijalne momente i da u konkretnim situacijama ukažem na vrednost kako ličnog sadržaja jednog čoveka i njegovog individualnog govora, tako i kulturnog nasleđa. Podsvesna struktura ovog nasleđa često upravlja ne samo nacionalnim osećanjima i ubeđenjima konkretnih predstavnika ove ili one zemlje, već i osećanjima budućih generacija koje se još nisu formirale u okvirima konkretne nacije, kulture, religije, itd. Tako da na me svojevrsna mešavina lokalne dekorativnosti, kolorita i istorijskih problema podstiće ne toliko na razmišljanja, koliko dovode do konkretnog akta specifične vrste izražavanja sa moje strane."



Stanislav Silantjev





STANISLAV SILANTJEV

Stanislav Silantjev je rođen 1987. Aktivan je kao umetnik, teoretičar umetnosti, ali i na polju društveno angažovane umetnosti. Trenutno studira na akademiji umetnosti u Ljvovu, Ukrajina. Pre početka ovih studija, studirao je godinu dana prava na Nacionalnom univerzitetu u Černivcima, ali je ubrzo shvatio da je njegov poziv umetnost. Prva javna prezentacija njegovih slika održana je u proleće 2011. godine na kolektivnoj izložbi Udruženja Umetnika Ukrajine, koja je otvorena tokom "Otvorenog dana" u Kulturnom Centru Černivci. Par meseci ranije, tokom zime 2011., izdata je serija razglednica pod nazivom "Ono Glavno", koja sadrži slike Stanislava Silantjeva i poeziju Oleksandra Gorskog. Pesme u ovoj publikaciji su pisane na Ukrajinskom jeziku, i prevedene su na engleski, srpski, i nemački. Projekat "Ono Glavno" bavi se aspektima društvenih odnosa u sferi ljubavi i međuljudskih odnosa. Tokom leta 2011. u Regionalnom Muzeju Umetnosti u Černivcima, Ukrajina, otvorena je prva samostalna izložba Stanislava Silantjeva, koja je uključivala slike i instalacije.



OLEKSANDR (Saško) GORSKI

Oleksandr (Saško) Gorski je rođen 1988. godine. Već dugo je aktivan kao organizator i učesnik brojnih kulturnih manifestacija. Tokom dve godine trajanja njegovog projekta "Književni utorak" u Černivcima su gostovali skoro svi važniji ukrajinski pisci i pesnici. Takođe je učesnik brojnih festivala književnosti i videopoezije u Ukrajini i Rusiji, među kojima i je i međunarodni književni festival "Meridian Czernowitz", za čije prvo izdanje je Oleksandr bio angažovan kao urednik programa videopoezije i programa poezije mladih pisaca. Zaposlen je u državnoj tv stanici "Bukovina" u Černivcima kao urednik kulturnih programa.


 



Datum objavljivanja: 24.11.2011.