Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stanisavac & Đorđević: Korespodencija

Do 31. marta u Umetničkom centru, UBSM, Kralja Aleksandra 71, u toku je izložba, "Korespodencija", autora, Mihaila Stanisavca i Miloša Đorđevića.

 


Miloš Đorđević rođen je 1978. godine u Ćupriji. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini 2001. godine, na odseku za grafiku u klasi profesora Zorana Marjanovića. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine, na odseku za grafiku u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Član je ULUS-a, počev od 2005. godine. Aktivno izlaže od 1999. godine i do sada je učestvovao na brojnim grupnim nacionalnim i međunarodnim izložbama, bijenalima i trijenalima. Nagrađivan više puta. Radi na Pedagoškom fakultetu u Jagodini u statusu asistenta. 

 

"Smatram da je grafika, od svih područja u likovnoj umetnosti, najmanje istražena. Moje bavljenje grafikom vremenom se definisalo na dva fronta: Prvi je negovanje grafike u domenu utemeljenih vrednosti uz poštovanje zanatske tradicije. Drugi podrazumeva intuitivno razmatranje potencijala medija kroz čist eksperiment. U ciklusu ALOKACIJA posebnu važnost predstavlja pojavna moć medija, ne samo šta je radom predstavljeno, već i kako."

 



Mihailo Stanisavac rođen je u Beogradu 1980. godine. Diplomirao je 2006. godine na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Do sada je imao sedam samostalnih izložbi, i učestvovao je na brojnim grupnim izložbama, domaćim i međunarodnim. Dobitnik je druge nagrade na III Eks Ju konkursu za grafiku 2009. i otkupne nagrade Grada Beograda, iste godine. Predavao je likovnu kulturu u tehničkoj školi GSP i dugogodišnji je saradnik Centra za grafiku i vizualna istraživanja "Akademija" u Beogradu. 

 

"Za uvod u apstraktno okruženje poslužili su mi sklopovi nastali kombinovanjem i ukrštanjem elemenata koji predstavljaju fragmente presečenih brojeva. Uzevši u obzir da unutar svakog grafičkog lista postoji mesto za ispisivanje naziva određene grafike,  kompozicija koju sam zamislio, (nastaje otiskivanjem boje sa matrica te slaganjem ovih otisaka po principu - od periferije ka centru), poslužila mi je kao virtuelna tabela. Analizom vizuelnog/sintezom verbalnog reči i pojmovi koje imam nameru da dovedem u dodir sa otiscima, povremeno obuzimaju apstraktni prostor i privremeno postaju jedini njegov sadržaj. Svaki ponovni susret sa matricama izaziva snažan osećaj već viđenog, prisustva, kada osećamo da nam je nešto poznato, ali ne znamo tačno odakle… Nešto što je već viđeno ali u isto vreme uvek drugačije."


 


 


Datum objavljivanja: 15.03.2011.