Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Stalna postavka legata likovne zbirke NM Zrenjanin

U ambijentu rekonstruisane stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 31. marta 2016. godine, u 13h biće svečano otvorene prostorije u kojima su predstavljeni legati Likovne zbirke.


 


U ambijentu rekonstruisane stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 31. marta 2016. godine, u 13h biće svečano otvorene prostorije u kojima su predstavljeni legati Likovne zbirke. Gosti zrenjaninskog Muzeja tim povodom biće Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturnu i javno informisanje i Grada Zrenjanina.



Poslednje tri godine (2013–2015) u Narodnom muzeju Zrenjanin rađeno je na rekonstrukciji stalne postavke Likovne zbirke, koja po značaju predstavlja jednu od najvrednijih u Vojvodini i zauzima najveći deo stalnog izložbenog prostora Muzeja. Prve godine rekonstruisane su dve sobe sa eksponatima iz 18. i 19. veka, a nakon toga tri sobe u kojima je predstavljen 20. vek. Ovih dana je okončana i rekonstrukcija tri prostorije u kojima je smešteno šest legata: Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički. Među njima Legat Uroša Predića svakako zauzima posebno mesto. Reč je o beogradskom ateljeu u kojem je naš čuveni slikar proveo poslednje decenije svoga života i nakon smrti celokupan inventar tog prostora je dospeo u naš muzej.



Realizacijom ovog poslednjeg projekta završena je ujedno rekonstrukcija celokupne stalne postavke Likovne zbirke. Autorka ovih projekata je Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti, koja i rukovodi Likovnom zbirkom. U projektu je učestvovao stručni tim Narodnog muzeja Zrenjanin uz angažovanje spoljnih saradnika. Vizuelno rešenje dala je Danica Medvedev, arhitekta, radove je koordinirao Milan Milinović, šef Tehničke službe, a svi izloženi predmeti su prošli tretman Restauratorsko-konzervatorske službe zrenjaninskog Muzeja.


 



Datum objavljivanja: 29.03.2016.