Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Šta to slika skriva ?

Povodom uspešnog završetka Dečije radionice 2010. pod sloganom Šta to slika skriva, u četvrtak 23. decembra 2010. sa početkom u 19. časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena Izložba dečijih radova.

 


 


Interaktivni edukativni program, ove godine realizovan pod nazivom Šta to slika skriva, pružio je deci predškolskog uzrasta obilje informacija o „stvarnim likovima“ sa umetničkih dela iz Kolekcije Pavla Beljanskog. Učesnicima Radionice predstavljeno je pet dela naših poznatih autora koja skrivaju neku poznatu ličnost: Ksenija Atanasijević (1912) Nadežde Petrović, Figura (1927) Petra Dobrovića, Devojka sa knjigom (1929) Jovana Bijelića, Ćira Falcione (1944) Milana Konjovića i Mali Milan (1951) Nedeljka Gvozdenovića. Dosadašnji metod rada ustupio je mesto novom programu „kustos u vrtiću“, čime je postignut značajan iskorak u edukaciji najmlađe publike. Akcenat je stavljen na aktivno učenje unutar matičnih ustanova. Kroz razne didaktičke igre poput slaganja pazli po motivima umetničkih dela, pitalica i video prezentacija obogaćenih dokumentarnom muzejskom građom, deci je predstavljena jedna epoha, moda, kao i socijalno okruženje u kojem su naše „ličnosti“ živele i stvarale. Iskustva u svetu su pokazala da novi pristup muzejskom radu, na granici učenja i zabave, ima svoje prednosti u razvoju ličnosti sposobnih za logičko i samostalno zaključivanje, za sticanje širokog i slobodnog obrazovanja. Praktičan deo radionice Šta to slika skriva realizovan je u galerijskom prostoru Spomen-zbike, gde su mališani pred izloženim delima iz Kolekcije Pavla Beljanskog, kroz nastale skice (voštane boje, pasteli, flomasteri), dali svoje viđenje o antologijskim delima savremene srpske umetnosti prve polovine XX veka.


U programu Dečije radionice 2010. Spomen-zbirke, učestvovalo je deset vrtića PU „Radosno detnjstvo“ i više od 250 mališana iz raznih delova Novog Sada. Projekat je uspešno realizovan zahvaljujući dobroj koordinaciji vaspitača, stručnog tima Likovne radionice PU „Radosno detinjstvo“ i autorke Milice Orlović-Čobanov, kustosa-pedagoga Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbu dečijih radova otvoriće naslednik Pavla Beljanskog, gospodin Milan Isaković, jedan od naših „stvarnih likova“ sa umetničkih dela iz Kolekcije. Izložba će trajati do kraja januara 2011. godine.


 


Datum objavljivanja: 23.12.2010.