Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srpsko slikarstvo Nadeždinog doba (1873 - 1915)

Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak, od 12. novembra do 18. decembra, 2011. godine. Autori izložbe Srpsko slikarstvo Nadeždinog doba (1873-1915) su Petar Patrović, viši kustos i Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.


 


Povodom obeležavanja jubileja Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, Narodni muzej u Beogradu realizuje izložbu Srpsko slikarstvo Nadeždinog doba. Na izložbi, koja će biti svečano otvorena 12. novembra, posetioci će imati priliku da vide reprezentativan izbor dela iz zbirki  Srpskog slikarstva 18. i 19. veka i Jugoslovenskog slikarstva 20. veka Narodnog muzeja u Beogradu.




Posredstvom dela čak 20 umetnika, koji su stvarali u periodu od 1873.  do 1915. godine, upoznaćemo vreme u kojem se Nadeža formirala kao slikar, atokom koga je raskinuto sa akademizmom, čime je otvoren put razvoju domaće moderne umetnosti početkom 20. veka. 




Sagledavajući dela velikana srpskog slikarstva, među kojima izdvajamo Paju Jovanovića, Stevana Aleksića, Nadežde Petrović, Branka Popovića, Đorđa Krstića, Bete Vukanović, prisetićemo se živopisnosti srpske umetnosti sa kraja 19. i početka 20. veka. Nakon dužeg vremena ljubitelji umetnosti će biti u prilici da vide i dela Dragutina Inkiostrija, Paška Vučetića ili Natalije Cvetković i da, zahvaljujući sveobuhvatnom izboru od 49 dela, uživaju u slikovitom izrazu stilske kompleksnosti jednog dinamičnog perioda u razvoju srpske umetnosti.




Sagledavajući umetnička dela u kontekstu stvaralaštva njenih savremenika posetioci će moći da razumeju i dožive ideju kojom se Nadežda rukovodila: "Da umetnost cveta treba da dobije nadahnuća od  prirode, slobode i naroda u kome (umetnik) živi i tvori..."


 



Datum objavljivanja: 11.11.2011.