Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srpski film 1961 - 1971

Od srede 9. decembra do subote 12. decembra 2009. godine, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će se prikazati drugi deo ciklusa domaćih filmova iz šezdesetih godina 20. veka. Urednik ovog filmskog programa je novosadski kolekcionar Peđa Protić.

 


Ciklus srpskog filma šezdesetih godina 20. veka održava se u okviru projekta Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961 – 1971) i istoimene izložbe koja će u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog trajati do 24. januara 2010. godine. Cilj projekta je ne samo da prikaže prvu deceniju rada Spomen-zbirke kao muzejske institucije, već i da istakne događaje koji su obeležili kulturnu scenu u zemlji tokom sedme decenije. U saradnji sa novosadskim kolekcionarem Peđom Protićem, napravljen je izbor najznačajnijih filmskih ostvarenja iz šezdesetih godina prošlog veka kod nas. Projekcije filmova od 9. do 12. decembra održaće se prema sledećem programu:


Sreda 9. decembar


16:00  TRIPTIH O MATERIJI I SMRTI (1960. kratkometražni)

Živojin Žika Pavlović


KAD BUDEM MRTAV I BEO (1967)


Režija: Živojin Žika Pavlović. Scenario: Ljubiša Kozomara i Gordan Mihić. Uloge tumače: Dragan Nikolić, Neda Spasojević, Slobodan Aligrudić, Ružica Sokić, Aleksandar Gavrić, Severin Bijelić, Dara Čalenić, Milan Jelić.


Janko Bugarski, zvani Džimi Barka, sitni prevarant pokušava da postane popularni pevač po industrijskim palankama, upuštajući se u afere sa devojkama i tražeći laku zaradu. Film je nagrađen Zlatnom arenom u Puli.


Četvrtak 10. decembar


16:00 PREKOBROJNA (1962)


Režija: Branko Bauer. Scenario: Branko Bauer, Krešo Golik i Bogdan Jovanović. Uloge tumače: Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Đorđe Nenadović


 


Datum objavljivanja: 07.12.2009.