Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srpska grafika danas

Prodajna galerija Beograd, u Parizu gostuje izložbom Srpska grafika danas koja je zamišljena kao pregled savremene srpske grafičke scene. Izložba u Kulturnom centru Srbije, Rue San Martin 123, traje od 17. decembra do 30. januara.


 


Bez pretenzija da se razume kao antologijski i sveobuhvatni presek grafičke umetnosti s  početka XXI veka, autor izložbe Aleksandar Leka Mladenović, sačinio je  izbor kojim je obuhvatio autore svih generacija,od  Velizara Krstića i Biljane Vuković , preko srednje generacije (Dragan Momirov, Dimitrije Pecić, Daniela Fulgosi i dr.) čiji će radovi činiti glavni korpus izložbe, do najmlađih umetnika (Ksenija Pantelić, Nikola Velicki, Jelena Sredanović, Slađana Marinković) kojima je neophodan podsticaj da istraju u svojim istraživanjima grafičkih disciplina. Kao što sam naziv izložbe "Srpska grafika danas" upućuje, akcenat je na delokalizaciji i decentralizaciji, te su na izložbi zastupljeni autori iz različitih krajeva Srbije.





Iako je odnos crnog i belog jedno od osnovnih slova u azbuci/alfabetu umetnosti likovne grafike, slika grafike u Srbiji nije crno-bela. Grafika u Srbiji je pomalo umetnost gerile, zato što nastaje u takozvanim, "pravim" ateljeima i radionicama, ali i oskudnim uslovima improvizovanih ateljea, pa i na ekonomičnom prostoru računarskog ekrana. I pored objektivnih teškoća, grafika u nas je vitalna i plemenita umetnost, vrednovana od strane javnosti, i dokazana na svetskoj likovnoj sceni. O tome svedoče brojna učešća naših umetnika na međunarodnim bijenalnim i trijenalnim izložbama, kao i osvojene nagrade.

   

Grafika u Srbiji iam tradiciju, sadašnji trenutak i budućnost. Sećajući se naših dragih, odsutnih profesora i osnivača galerije Grafički kolektiv, slavimo 60 godina od osnivanja ove galerije, mesta okupljanja umetnika Beogradskog grafičkog kruga koji ne čine samo stvaraoci iz prestonice, već iz cele Srbije, pa i iz zemalja bivše Jugoslavije. Da umetnost srpske grafike ima budućnost uveravamo se posmatrajući grafike studenata koje su likovno vitalne i izvedene sa vrsnim poznavanjem tehnike, neophodnim u ovom domenu umetnosti...



Aleksandar Leka Mladenović (iz predgovora kataloga)





Portfolio Prodajna galerija Beograd


 



Datum objavljivanja: 18.12.2010.