Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srbija, zemlja fresaka

U nastavku bogatih međunarodnih aktivnosti, koje za cilj imaju prezentaciju, interpretaciju i promociju srpske kulture i našeg kulturnog nasleđa, u bazilici Santa Kroče u Firenci biće otvorena izložba Srbija, zemlja fresaka.


 


U periodu od 15. aprila do 15. maja 2011. posetioci će biti biti u prilici da pogledaju izložbu koja na izvestan način predstavlja malu antologiju našeg srednjevekovnog stvaralaštava, od Studenice do Kalenića.



Realizovana sa željom da se uz pomoć specifičnog likovnog izraza predstave umetnički i duhovni tokovi srednjevekovne epohe na tlu Srbije, izložba predstavlja rezultat uspešne saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, Ministarstva kulture, informisanja i infornacionog društva i Turističke organizacije Srbije. Na svečanom otvaranju izložbe Srbija, zemlja fresaka prisutnima će se obratiti dr Vladeta Janković, ambasador Republike Srbija pri Svetoj Stolici i prof. Valentino Paćo, vizantolog sa Univerziteta u Udinama.



Sve do sredine maja posetioci bazilike Santa Kroče imaće priliku da vide dvadesetijednu kopiju fresaka, brojne odlivake kamene plastike, kao i makete manastira Sopoćani i Mileševa. Upoznavajući se tako, sa jednim segmentom fonda Galerije fresaka, publika će biti u mogućnosti da se neposredno upozna sa specifičnim vizuelnim izrazom srpske srednjevekovne duhovnosti. Mnogobrojni  manastiri, nastali u periodu od 12. do 15. veka, predstavljali su duhovna utočišta i rasadnike umetnosti, ali i temeljna uporišta budućih institucija modernog društva. Tokom ovog razdoblja formirana je osnova za procvat autohtone kulture, nastale spajanjem uticaja romaničke i gotičke umetnosti u sferi arhitekture i skulpture, sa vizantijskom umetnošću u domenu slikarstva.



Srednjovekovnu umetnost srpskog podneblja moguće je predstaviti na mnogo načina, ali su freske i kamena plastika svakako njen najreprezentativniji i najrečitiji vid.  Između ostalog firentinskoj publici biće predstavljena čuvena freska "Bogorodica sa Hristom hraniteljem" iz crkve Bogorodice Ljeviške. Slikarski program Dečana će biti predstavljen freskom "Sveti Đorđe", Gračanice – ktitorskim portretima kralja Milutina i kraljice Simonide, Sopoćana – fragmentom komozicije "Rođenje Hristovo", a crkve svetog Dimitrija iz kompleksa Pećke patrijaršije – scenom  "Rođenje Bogorodice". Nizom odlivaka kamene plastike biće pedstavljeni manastiri Ljubostinja, Mileševa, Sopoćani te naročito manastir Visoki Dečani, zadužbina kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dušana iz 14. veka. 



Iako predstavljaju materijalno svedočanstvo jednog minulog vremena, freske su istovremeno i vanvremenski kod za razumevanje sudbine jednog naroda, njegove duhovnosti i ideologije. Osim religioznog aspekta, freske bile su i ostale temelj duhovne i državne samostalnosti srednjovekovne Srbije, a danas predstavljaju suštinski deo srpskog kulturnog identiteta.



Izložba Srbija, zemlja fresaka, koja je prvi put realizovana 2007. godine kada je predstavljena u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu i Ljubljani, te tokom 2010. godine u Parizu i Briselu, jeste autorska izložba mr Bojana Popovića, upravnika Galerije fresaka u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 12.04.2011.