Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srbija - Najčešće postavljana pitanja (FAQ SERBIA), Njujork

Ponedeljak 28. jun 2010. u 12.30 h, Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14. Na konferenciji će govoriti Slobodan Nakarada izvršni direktor Muzeja savremene umetnosti, Branislav Dimitrijević istoričar umetnosti i kustos izložbe i Andreas Stadler direktor AKF-a u Njujorku i kustos izložbe.

 


Srbija - Najčešće postavljana pitanja (FAQ SERBIA)


Izložba savremene umetnosti u galeriji Austrijskog kulturnog foruma u Njujorku

(21. septembar 2010 – 9. januar 2011)


Kustosi izložbe: Branislav Dimitrijević i Andreas Štadler


Mesto održavanja: Austrian Cultural Forum (11 East 52nd Street, New York)


Nakon izuzetno zapaženih predstavljanja srpske savremene umetnosti na izložbi „O normalnosti“ prošle godine u Vašingtonu, i projekta za paviljon Srbije na prošlogodišnjem Bijenalu u Veneciji, savremena umetnost iz naše zemlje, zajedno sa radovima inostranih umetnika koji su vezani za ovu sredinu, biće predstavljena u Njujorku tokom jeseni 2010. Od seprembra do januara će u galeriji Austrijskog kulturnog foruma na 52. ulici na Menhetenu biti postavljena izložba Frequently Asked Questions - Serbia („Srbija: Najčešće postavljana pitanja“), ili kraće FAQ Serbia.


Projekat nastaje u saradnji Andreasa Štadlera, direktora AKF-a u Njujorku, i Branislava Dimitrijevića, istoričara umetnosti i kustosa iz Beograda, i na njemu će učestvovati 20 savremenih vizuelnih umetnika iz Srbije, Austrije, Rumunije, Turske, Velike Britanije, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Grčke.  Osim radova Zorana Todorovića i Katarine Zdjelar koji su bili predstavljeni prošle godine na Bijenalu u Veneciji, iz Srbije će na izložbi učestvovati i Raša Todosijević, Milica Tomić, Biljana Đurđević i Darinka Pop-Mitić. Uroš Đurić i austrijska umetnica Elke Krištufek predstaviće svojevrsan umetnički dijalog na osnovu njihove postojeće saradnje. Marko Lulić će predstaviti novi rad koji će biti posvećen nedavno preminulom Bogdanu Bogdanoviću. Na izložbi će takođe biti izloženi radovi poznatih međunarodnih umetnika koji su se na različite načine bavili situacijom u Srbiji i njenom okruženju, kao i nedavnom istorijom (Fil Kolins, Anri Sala, Marko Peljhan, Dan Peržovski, Stefanos Civopulos, Valter Štajnaher) ali i radovi koji nisu neposredne refleksije ove situacije ali u kontekstu izložbe stiču nova značenja (Ahmet Ogut, Vlatka Horvat, Johana Kandl, Kunsthistorisches Mausoleum). Većina ovih radova već su poznata srpskoj i austrijskoj publici ali se oni po prvi put prikazuju u Njujorku koji je svakako najznačajniji umetnički centar na svetu.


Izložba ne pristupa „srpskom slučaju“ kao izolovanom i specifičnom već kao simptomu međuzavisnih procesa globalizacije i etničke partikularizacije. Izložba se upravo bavi univerzalnostima nekih pitanja koja su, iako karakteristična za srpsko društvo zapravo refleksije globalnih političkih, ekonomskih i kulturnih okolnosti u kojima deluju savremenu umetnici. FAQ Serbia prikazuje umetničke pozicije koje mogu američkoj javnosti pomoći da se istovremeno razjasne ali i zamrse neka uvrežena razumevanja zasnovana uglavnom na stereotipima. Takođe, ova izložba predstavlja priliku da se na njujoškoj umetničkoj sceni predstave dela umetnika iz Srbije.


Izložba se organizuje na poziv i uz punu podršku Austrijskog kulturnog foruma i biće prezentirana u partnerstvu sa beogradskim Muzejem savremene umetnosti. Projekat su podržali Fond za otvoreno društvo Beograd i kulturni centri Rumunije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije iz Njujorka, kao i Hariman Institut sa Univerziteta Kolumbija (www.harrimaninstitute.org) koji će organizovati i simpozijum tokom trajanja izložbe.


Galerija Austrijskog kulturnog foruma u Njujorku je prestižan umetnički prostor koji je u poslednjih desetak godina skrenuo pažnju američke javnosti pre svega zbog kvaliteta programa ali i orijentacije ka značajnim međunarodnim projektima. O ovome svedoči interesovanje američkih medija za aktivnosti ACF-a i izuzetno dobre kritike dosadašnjih projekata u dnevnoj i stručnoj štampi (videti:  www.acfny.org/press-room/in-the-news/). Galerija se nalazi u jedinstvenoj zgradi izgrađenoj po nagrađivanom projektu arhitekte Raimunda Abrahama (www.acfny.org/the-building/architecture/).


Više informacija na http://www.acfny.org/


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 11.06.2010.