Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srbija – najčešće postavljana pitanja

U okviru pratećeg programa izložbe „Srbija – najčešće postavljana pitanja“ (Austrijski kulturni forum, Njujork) u petak 5. novembra na Institutu Hariman Univerziteta Kolumbija biće održan simpozijum/panel-diskusija pod nazivom „Konstruisanje Balkana, dekonstruisanje nas samih“.

 


Region Balkana podseća na pojave kao što su etnički separatizam, verska netrpeljivost, korupcija i nasilje. Ali u kojoj su meri te pojave svojstvene za Balkan, a koliko su one, zapravo, problemi zajednički za Balkan, Evropu, pa čak i Sjedinjene Države u proteklih nekoliko godina? Koliko su uistinu neobični bili događaji u balkanskom sukobu posmatrani u istorijskom kontekstu? Opravdavaju li oni predstavu o istočnoevropskim zemljama kakva danas postoji širom sveta? „Konstruisanje Balkana, dekonstruisanje nas samih“ pozabaviće se tim pitanjima sa dva stanovišta. Prva panel-diskusija usredsrediće se na to kako je slika „Balkana“ izgrađena u popularnoj mašti Zapada, dok će se druga fokusirati na pitanje  u kojoj je meri to što se odigralo na Balkanu 1990-ih pre rezultat širih evropskih trendova i procesa.

 

Učesnici: Volker Berghahn (Univerzitet Kolumbija), Dušan Bjelić (Univerzitet Mejn), Evangelos Calotychos (Univerzitet Kolumbija), Vesna Goldsworthy (Koledž Goldsmit, Univerzitet u Londonu), Robert Hayden (Univerzitet u Pitsburgu).

 

Simpozijum se realizuje uz zajedničko pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma u Njujorku, Instituta za otvoreno društvo i Rumunskog kulturnog instituta u Njujorku.

 

Podsećamo da je izložba „Srbija – najčešće postavljana pitanja“ otvorena 23. septembra ove godine u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku i traje do 9. januara 2011. Izložba predstavlja izbor radova 18 umetnika, među kojima i dva pozajmljena iz zbirki beogradskog Muzeja savremene umetnosti i dva naručena posebno za ovu izložbu. Autori izložbe su Andreas Štadler (Andreas Stadler), direktor ACF-a u Njujorku i Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i kustos iz Beograda. Umetnici iz Srbije Austrije, Rumunije, Turske, Velike Britanije, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Grčke referišu na skoro dvodecenijsku dramu na Balkanu, s naročitim naglaskom na Srbiji. 

 

Umetnici: Biljana ĐURĐEVIĆ, Uroš ĐURIĆ, Vlatka HORVAT, Johana KANDL (Johanna KANDL), Kunsthistorisches Mausoleum, Pol Albert LETNER (Paul Albert Leitner), Marko LULIĆ, Ahmet OGUT (Ahmet Öğüt), Marko PELJHAN, Dan PERŽOVSKI (Dan Perjovschi), Darinka POP-MITIĆ, Anri SALA, Valter ŠTAJNAHER (Walter Steinacher), Zoran TODOROVIĆ, Raša TODOSIJEVIĆ, Milica TOMIĆ, Stefanos CIVOPULOS (Stefanos Tsivopoulos), Katarina ZDJELAR.

 

Uz podršku: Fonda za otvoreno društvo – Srbija, Instituta za otvoreno društvo, generalnih konzulata Republike Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije u Njujorku, Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim nacijama, Češkog centra u Njujorku, Instituta Hariman na Univerzitetu Kolumbija, Mađarskog kulturnog centra, Rumunskog kulturnog instituta, Njujorške javne biblioteke za izvođačke umetnosti i umetničke grupe Wax Factory.

 

Zvaničan projekat EUNIC (Nacionalnih instituta za kulturu Evropske unije)

 



 

Dodatne informacije na sajtu www.acfny.org i www.msub.org.rs


Datum objavljivanja: 05.11.2010.