Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srbija - kulturna spona istoka i zapada

U nastavku međunarodnih aktivnosti prezentovanja naše kulturne baštine, u Beču će od 30. juna do 30. oktobra 2010. godine biti realizovana izložba Srbija - kulturna spona istoka i zapada.


 


Pokrovitelji izložbe, ralizovane povodom obeležavanja 150 godina postojanja srpske crkvene opštine Sveti Sava u Beču, su predsednik Republike Srbije Boris Tadić i predsednik Republike Austrije Hajnc Fišer, a izložba je rezultat uspešne saradnje Muzeja katedrale Svetog Stefana i Matice srpske. Naše izuzetno kulturno nasleđe, nastalo tokom poslednjih dvanaest vekova, biće predstavljeno najreprezentativnijim kulturnim dobrima koji se čuvaju u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Nacionalne biblioteke u Beču, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja Grada Beograda, Srpske akademije nauka i umetnosti i Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.




Sa željom da se naša kulturna istorija predstavi na najadekvatniji način, posetiocima izložbe će biti omogućeno da se upoznaju sa izuzetnim vrednostima srpske umetnosti te jedinstvenog umetničkog izraza nastalog i razvijanog na granici Istoka i Zapada. Izložba će prikazati najreprezentativnije primerke fresko slikarstva i ikona srpskih srednjovekovnih manastira sagrađenih pod uticajem vizantijske kulture, umetnost epohe baroka, kao prekretnicu u pristupu ka zapadnoevropskom kulturnom modelu, kao i obnovu društvenih institucija nakon oslobađanja od vekovima duge turske dominacije. Kako bi se upotpunila slika o Srbiji ovoga doba, jedan segment izložbe posvećen je nadaleko čuvenim ličnostima iz srpske istorije koji su predstavljali važnu sponu sa drugm narodima i koje su svojim delanjem ostvarili izuzetan doprinos u oblasti kulture i nauke. Iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu biće izložena kulturna dobra koja se čuvaju u Galeriji fresak i zbirkama Odeljenja za srednjevekovnu umetnost Narodnog muzeja u Beogradu. Posetioci izložbe Srbija – kulturna spona istoka i zapada će tako biti u prilici da vide ikone nastale u razdoblju od 14. do 17. veka, izuzetne kopije fresaka koje predstavljaju vanvremenski kod za razumevanje duhovnosti i ideologije jednog naroda, kao i portrete srpskih velikana među kojima izdvajamo portret Mihajla Pupina koji je 1903. godine naslikao Paja Jovanovića.




Brižljivo sačinjeni izbor dela, od velike istorijske i umetničke vrednosti, koja odražavaju prožimanje istoka i zapada u srpskoj tradiciji i kulturi, biće upotpunjen multimedijalnim prezentacijama čime će posetiocim na vizuelno zanimljiv način biti predočena slika o Srbiji, njenom identitetu i mestu u kontekstu razvoja evropske kulture.


 


Portfolio Narodni muzej u Beogradu



Datum objavljivanja: 30.06.2010.