Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Srbija i međunarodna kulturna saradnja

MSUV, UNESKO katedra za kulturnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Izdavačka kuća Klio organizuju seminar, "Srbija i međunarodna kulturna saradnja", petak, 20. februar, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, (Dunavska 37, Novi Sad) od 10 do 16 sati.


 


predavači:

prof. dr Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti u Beogradu

prof. dr Vesna Đukić, Univerzitet umetnosti u Beogradu



Nakon predavanja biće održano predstavljanje knjiga:



Ljiljana Rogač Mijatović KULTURNA DIPLOMATIJA I IDENTITET SRBIJE

(Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU i Klio, 2014) i Fransoa Šobe, Loren Marten, MEĐUNARODNI KULTURNI ODNOSI (Klio, 2014)



 

govore:

prof. dr Milena Dragićević Šešić

dr Ljiljana Rogač Mijatović, autorka



Uviđajući značaj interkulturnih projekata u savremenom evropskom kontekstu i marginalizovanu poziciju kulture u našoj zemlji profesori i saradnici Univerziteta umetnosti, u partnerstvu sa Izdavačkom kućom Klio, osmislili su seminar Srbija i međunarodna kulturna saradnja.



Seminar se realizuje u sklopu obeležavanja desetogodišnjice UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Namenjen je poslenicima kulture u javnim ustanovama i civilnom sektoru, studentima, akademskim radnicima i kreatorima kulturnih politika na svim nivoima. Program seminara zasniva se na knjigama Kulturna diplomatija i identitet Srbije Ljiljane Rogač Mijatović (Instutut za pozorište, film, radio i televiziju FDU i Klio, 2014) i Međunarodni kulturni odnosi Fransoa Šobea i Lorena Martena (Klio, 2014). Učešće na seminaru je besplatno. U sklopu seminara biće održana i prodajna izložba knjiga iz menadžmenta u kulturi i kulturne politike.



Budući da je broj polaznika ograničen molimo sve zainteresovane da svoje učešće potvrde do srede, 18. februara, na telefone: (011) 2624-334 i 3035-696, 021 526 634 ili e-poštu: mmarinkovic@clio.rs; info@msuv.org



 



Program seminara

SRBIJA I MEĐUNARODNA KULTURNA SARADNjA



Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 20. februar 2015. godine



09.30 - 10.00 Registracija učesnika



10.00 – 11.30 Predavanje:

prof. dr Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti, Beograd Istorija međunarodnih kulturnih odnosa – jugoslovenska i srpska prošlost



11.30 - 12.00 Pauza



12.00 - 13.30 Predavanje:

prof. dr Vesna Đukić, Univerzitet umetnosti, Beograd Strategije međunarodne kulturne saradnje



13.30 - 14.00 Diskusija i zaključci



14.00 - 14.30 Pauza



14.30 - 16.00 Predstavljanje knjiga i razgovor:



Ljiljana Rogač Mijatović Kulturna diplomatija i identitet Srbije

Fransoa Šobe, Loren Marten Međunarodni kulturni odnosi – istorija i kontekst



govore:

Nataša Đelošević, Klio

prof. dr Milena Dragićević Šešić

dr Ljiljana Rogač Mijatović



 



LITERATURA: edicija kultura, umetnost, mediji



Ljiljana Rogač Mijatović KULTURNA DIPLOMATIJA I IDENTITET SRBIJE



(Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU i Klio, 2014) broširani povez, 204 strane, ćirilica, F 15x24



Polazeći od pitanja: Kako ojačati pozicije kulture i mogućnosti koje ona ima u međunarodnim odnosima Srbije? Ljiljana Rogač-Mijatović analizira aktuelne principe i instrumente javnih kulturnih politika s jedne, i različite nivoe i vezivne matrice identiteta Srbije, s druge strane. Počev od kosovskog mita, panslavizma i jugoslovenstva, sve do balkanskih i evropskih identitetskih okvira, ona proučava predstave o Srbiji formirane i oblikovane u stranoj i domaćoj javnosti, sa posebnim osvrtom na etničke stereotipe koji određuju aktuelni imidž Srbije u svetu.



Autorka zaključuje da pitanja o opštem stanju kulture, o kulturnim obrascima i modelima komunikacije, o kulturnom kanonu, kao i o ključnim identifikatorima nacionalnog kulturnog identiteta moraju biti deo državne politike. koja bi bila izražena kroz modele saradnje, medijacije i partnerstva. Put jačanja pozicija kulture i mogućnosti koje ona u međunarodnim odnosima, Ljiljana Rogač Mijatović vidi u afirmaciji institucija elitne i nacionalne kulture, ali i savremenog stvaralaštva.



Dr Ljiljana Rogač-Mijatović je stručni saradnik za naučno istraživanje i razvoj u Institutu za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Predavač je na interdisciplinarnim master studijama za kulturnu politiku i menadžment i doktorskim studijama za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.



 



edicija agora Fransoa Šobe, Loren Marten MEĐUNARODNI KULTURNI ODNOSI



Istorija i kontekst (Klio, 2014) prevod s francuskog Milica Šešić tvrdi povez sa omotnicom, 432 strane, latinica, F 22x16



Kombinujući istoriju međunarodnih odnosa i kulturnu transnacionalnu istoriju, dvojica autora ponudila su prvu pravu sintezu istraživanja višestrukih kulturnih interakcija, bilo da je reč o globalnim kruženjima slike i zvuka kulturnih i medijskih industrija ili o tokovima intelektualne i umetničke razmene u užem smislu. Vodeći računa i o novouvedenim temama istraživanja, od egzila intelektualaca u dvadesetom veku do pitanja kolonijalne ili imperijalne kulture, delo Međunarodni kulturni odnosi – istorija i kontekst predstavlja neizostavno sredstvo rada u promišljanju savremenog sveta.



Fransoa Šobe, profesor univerziteta u Turu i istraživač Fakulteta političkih nauka, stručnjak je za istoriju međunarodnih kulturnih odnosa.



Loren Marten, istraživač u Centru za istoriju Fakulteta političkih nauka, stručnjak je za istoriju medija i odnose između kulture i politike u dvadesetom veku.

- See more at: http://www.msuv.org/program/2015-02-seminar-kulturna-saradnja.php#sthash.ywLPJWuU.dpuf


 



Datum objavljivanja: 18.02.2015.