Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Spomenik đumbiru

Spomenik đumbiru, koji umetnici Valerijan Mali (Valerian Maly) i Klara Šiliger (Schilliger) prave u Trećem Beogradu, biće predstavljen sutra 21. aprila u 17 sati, a izložbu će danas najaviti u KC Rex koncert savremene eksperimentalne i elektronske muzike sa Đumbir ansamblom iz Berna.

 



 


Đumbir, kao primer rizoma, metafora je za nehijerarhijske modele, za neograničene mogućnosti rasta, širenja i povezivanja. Jedan od cijeva projekta "Monument Ginger Society Beograd" stoga je da se kroz njegovu realizaciju ostvare kontakti i saradnja sa kulturnim i obrazovnim institucijama iz Beograda.



 

Projekat "Monument Ginger Society Beograd" pokrenut je na poziv umetnicke zadruge Treći Beograd i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", a umetnici nameravaju da ga prošire i na druge gradove Evrope i sveta. Sličan projekat već je ostvaren u Muzeju umetnosti u Tunu u Švajcarskoj 2010. godine i u Tirani u proleće 2011.



Spomenička skulptura đumbira je koncipirana za izložbeni prostor galerije Treći Beograd, a napravljena je od papir mašea starih novina, lokalne i internacionalne štampe, prikupljene u Beogradu. Unutrašnja konstrukcija skulpture je od drveta i obavijena je žičanom mrežom. Način izrade i sam izgled skulpure pomalo podseća na izgled karnevalskih kola.



Podizanje spomenika đumbiru je planirano kao zajednička akcija sa svim zainteresovanim ljudima, umetnicima, komšijama i ostalima, koji bi dobrovoljnim radom doprineli da projekat bude zajedničko delo.



Saradnja tokom realizacije projekta u Beogradu sa različitim ustanovama (Beogradski univerzitet, UBSM, fakulteti likovne i muzičke umetnosti), ne svodi se na puki proces izrade skulpture, već je ideja samih umetnika da u toku njihovog boravka u Beogradu nastanu razne platforme. Na primer, "Đumbir Lounge", kao platforma za diskusije o društvenim modelima u današnjem vremenu, o hijerarhijskim i nehijerarhijskim modelima u kontekstu umetnosti, literature i muzike.



U toku izgadnje skulpture postojao je i đumbir kamp sa đumbir kuhinjom, koja je svim zainteresovanim ljudima besplatno nudila razne kulinarske varijante đumbira. Kamp je pre svega nudio mogućnost za susretanje i diskusije.



Održana su i dva predavanja u UBSM, a od 18. do 21. aprila u toku je radionica koja je, kao i koncert Ginger ansambla, zasnovana na "nehijararhijskim konceptima u umetnosti i muzici".



Sam koncert, inače, uključuje rad na delima Džona Kejdža (John Cage) "Branches" i "Inlets", Stiva Rajha (Steve Reich) "Pendulum Music", Alvina Lusijea (Lucier) "Music for Pure Waves Bass Drums and Acoustic Pendulum?...



Umetnici Valerijan Mali i Klara Šiliger realizuju projekat "Monument Ginger Society Beograd" u okviru četvoronedeljnog boravka u Beogradu, koji je deo programa "Interkulturalne razmene", a podržan je od švajcarske organizacije Pro Helvetia.


 



Datum objavljivanja: 20.04.2012.