Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Spomen zbirka Pavle Beljanski

U petak, 6. novembra u 18 časova, održaće se ceremonija uručenja Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nakon čega će uslediti i svečano otvaranje izložbe Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961–1971).

 


U sredu, 4. novembra u 12 časova održaće se  konferencija za novinare povodom dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i otvaranja izložbe Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961–1971). Na konferenciji će govoriti dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Aleksandra Nećakov, autorka izložbe.




U petak, 6. novembra u 18 časova, održaće se ceremonija uručenja Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nakon čega će uslediti i svečano otvaranje izložbe  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961–1971). Izložbu će otvoriti beogradski kompozitor i dirigent Vojislav Simić.




Ceremoniji uručenja Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog prisustvovaće prethodni dobitnici Nagrade, među kojima su mnogi ostvarili izuzetne profesionalne rezultate u različitim oblastima istorije umetnosti kao discipline. Ovogodišnji dobitnik Nagrade je Milan Popović iz Novog Pazara, čiji je rad pod nazivom "Arhitektura Muzeja savremene umetnosti u Beogradu" Ocenjivačka komisija jednoglasno izdvojila kao najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nagrađeni rad odbranjen je kod profesora dr Aleksandra Kadijevića na predmetu Istorija arhitekture. Nakon svečanog uručenja Nagrade, autor će putem video-prezentacije svoj rad predstaviti publici.




Dodela Nagrade se organizuje i kao uvodna manifestacija povodom otvaranja izložbe Spomen-Zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961–1971), s obzirom na činjenicu da je Nagrada Spomen-zbirke ustanovljena u istoj deceniji, 1965. godine. Izložba Spomen-Zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961–1971) predstaviće publici prvih deset godina rada institucije, kao i kulturni i društveni milje u kojem se ona razvijala. Bio je ovo najznačajniji i najdinamičniji period u istoriji Spomen-zbirke, kada je sam Pavle Beljanski, do svoje smrti 1965. godine, odredio pravila i glavne smernice njenog budućeg rada, koje su se zadržale do danas. U prvom segmentu postavke, osim umetničkih dela, biće izložena i arhivska građa iz fonda Spomen-zbirke kojom će se prikazati otvaranje ustanove za javnost, izmene i bogaćenje Osnovnog i Dokumentarnog fonda, ustanovljenje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, otvaranje Memorijala Pavla Beljanskog i Memorijala umetnika. Takođe, po prvi put će biti predstavljeni i originalni video zapisi iz arhiva Spomen-zbirke. Poseban segment izložbe predstavlja osvrt na događaje koji su se odvijali paralelno u ovom periodu u zemlji, sa akcentom na kulturnu scenu i razvoj muzejske prakse. Postavka obuhvata kataloge izložbi, plakate filmova, fotografije, ploče, prva izdanja književnih dela i druge dokumente i predmete, kao svedočanstva o kulturnim dešavanjima koja su obeležila sedmu deceniju 20. veka. Tokom trajanja izložbe biće organizovane projekcije kultnih filmskih ostvarenja ovog perioda iz zbirke novosadskog kolekcionara Peđe Protića. Autor izložbe i pratećeg kataloga je kustos Spomen-zbirke Aleksandra Nećakov.


 


 


Datum objavljivanja: 02.11.2009.