Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Spojitelj svetova Jelene Vuković

U ponedeljak, 18. januara u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba grafika Jelene Vuković, ciklus radova pod nazivom "Spojitelj svetova".

  


"Spojitelj svetova", siptomatični naziv jednog rada ali i čitavog ciklusa grafika, ukazuje na stvaralačke refleksije Jelene Vuković. Zagledana u svet životinja i svet mašina, ona kreativne impulse nalazi u spajanju bića i nebića. U ovoj simbiozi životinjskog i mašinskog koju je teško razlučiti stvaraju se jedinstvene pojave o čemu svedoče i nazivi radova: "Prirodni navigator", "Phteropus giganteus"...


Konstrukcija sastavljena od cilindra, zupčanika ili spirala oslobađa eho i podrhtavanje snažne mašine zarobljene u skeletu novonastale  čelične tvorevine.  U ovoj kreativnoj igri spajanja dva tipa svetova gotovo izmiču trenuci metamorfoze njihovih artificijelnih pojavnosti. Upravo u procesu tog pretapanja, u proishođenju iz Jednog u Drugo, nalazi se ono esencijalno, ono što tek treba otkrivati. U tom prostoru između  gde još postoje mnogostrane asocijacije i fasciniranost oblicima, krije se čitav svet arhetipskih i bajkovitih bića i snova. Kao predložak za intervenisanje na crtežima, Jelena Vuković koristi fotografije iz privatnog albuma, kadrove prepariranih životinja i spomenika-mašina švajcarskog umetnika Žana Tingelija. Tako, fotografija aplicirana na papir ili gotov crtež postaje predmet brojnih intervencija. Kombinovanjem i uzajamnim delovanjem različitih tehničkih postupaka, autorka još ubedljivije razvija svoj stvaralački koncept , a u spoju suprotnosti mašinskog i  ne-mašinskog pojačava unutrašnju tenziju svoje grafike. (iz predgovora Jelene Sredanović)


Jelena Vuković (1981, Sarajevo), diplomirala grafiku 2005. na Akademiji umetnosti, Novi Sad,  klasa prof. Zorana Todovića, kod koga je na magistarskim studijama. Izlaže na grupnim i samostalnim izložbama od 2002.


 


Datum objavljivanja: 15.01.2010.