Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Španska kuća

Urban Incubator: Belgrade, projekat od izuzetne vrednosti i značaja Goethe-Instituta Beograd, zvanično otvara paviljon u Španskoj kući, četvrtak, 6. jun, Braće Krsmanović 2. u 20. sati.


 


"Španska kuća" je ruinirana stara građevina u Savamali koja je nakon pokušaja restauriranja i rekonstrukcije ostala nedovršena. Ova prividno sasvim beskorisna građevina preobrazila se sada u centralni prostor za manifestacije koje će se odvijati u okviru projekta Urban Incubator: Belgrade. Na ovaj način će "Španska kuća" poslužiti i kao simbol za preobražaj čitave Savamale, koja je postala laboratorija za vizije o revitalizaciji ove zapuštene gradske četvrti.



Nedavno je otvoreno pet novih prostora u Svamali koji služe kao kancelarije, studio ili ateljei; obeleženi plavim posterima, flajerima, mes platnima i sl. a u kojima je deset međunarodnih i lokalnih projekata započelo svoje inicijative uključujući i stanovnike Savamale i Beograda.   Sada, paviljon obeležava centar svih aktivnosti programske godine do Novembra meseca.  Izgradnja privremenog paviljona u okviru ruinirane Španske kuće, centralno postavljenog u Savamali ispod Brankovog mosta na obali reke Save, je metafora, projekta Urban Incubator:Belgrade, za novi život Savamale – "Feniks iz pepela".



Za jednu noć, paviljonske kutije će iz svoje unutrašnjosti sjajiti plavom vec prepoznatljivom bojom projekta.



"Španska kuća"



"Španska kuća“ svojevremeno je služila kao carinarnica, ali je u Titovoj Jugoslaviji prepuštena na milost i nemilost zubu vremena, tako da je potpuno propala. Nakon prelaska s planske na trzišnu privredu našao se i investitor voljan da zgradu obnovi, sa željom da u renoviranom objektu otvori hotel. Staro je građevinsko jezgro zdanja tada gotovo u potpunosti uklonjeno, izuzimajući spoljne zidove, a dograđeni su i pojedini novi elementi. Vremenom je investitor, međutim, zapao u finansijske teškoće, pa je bio prinuđen da odustane od zamisli o hotelu. Ruševine "Španske kuće" od tada su stajale napuštene sve do 2012. godine, kada je beogradski Goethe-Institut dobio pravo privremenog korišćenja, u želji da pomoću tzv. privremene arhitekture (temporary architecture) Špansku kuća transformiše u prostor za kulturne manifestacije.





Paviljon

Privremenu arhitekturu u Španskoj kući čine oplatni elementi, kakvi se inače na gradilištima koriste za izlivanje betona. Zadatak je ove privremene arhitekture u tome da učesnicima projekta Urban Incubator: Belgrade, ali i žiteljima Savamale, obezbedi adekvatne uslove za delovanje. Stanovnici Savamale, Beograđani i posetioci tu mogu dobiti informacije, umetnici i arhitekte koji učestvuju u projektu stiču tako prostor za rad, dok će kulturnim manifestacijama, poput izložbi ili radionica, kao i svečanim i raznim drugim društvenim događajima Španska kuća obezbediti krov nad glavom.

Istorijske komponente u sprezi s novim betonskim elementima stvaraju jedinstvenu atmosferu i ruševinama Španske kuće daju skulpturalni pečat. Zahvaljujući tome, paviljon ne privlači pažnju kao zasebna građevina, već integriše kvalitete koji su u datom prostoru prisutni od ranije. Praznina se preobražava u prostorije, divlje rastinje u bašte, a betonski elementi u skulpture. Metamorfoza Španske kuće  prerasta tako u simbol za preporod cele Savamale.


 



Datum objavljivanja: 06.06.2013.