Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sonja Žugić: DISCONTINUUM, Vijetnam 2015.

Izložba fotografija "DISCONTINUUM, Vijetnam 2015.“ Sonje ŽugićOtvaranje izložbe u utorak, 17. maja u 19h. Izložba traje do 29. maja 2016. Galerija omladine Beograda.

 


Uspravni, povijeni, prislonjeni, pobodeni, podbočeni, priljubljeni, ustremljeni, ustreptali, usamljeni, raspareni, zaobljeni, zapeti, razapeti, okruženi, rastrzani, ogoljeni, razotkriveni, rasklimani, raskrečeni, jednoglasni, raštimani... razvejani u mreže uhvaćeni... u niz ustrojeni... u privid haosa  zavedeni... sami nasuprot svih... Prekinuti nizovi.. prekinuti tokovi.. pukotine, zarezi.. pokušaji.. zastoji.. zazori.. Strahovi.. porazi.. razdori.. fragmenti... Ko beše prvi.. gde je početak.. gde je tačka prekida.. gde je čvor raskoraka..? Gde su prekinute niti kulture.. tradicije.. običaja.. vremena.. prostora.. nacije.. pojedinca?



Discontinuum. Potraga za izvorištem simbola.





"Discontinuum"



Sonja Žugić



Izraz "odlučujući trenutak" uglavnom se vezuje za lajf (life) fotografiju i slike na kojima je prikazana suština trenutka i dešavanja. U radovima Sonje Žugić ovaj izraz znači nešto potpuno drugo. Počev od ciklusa fotografija Unutrašnji pejzaži/Inner Landscapes/, Ritam beskraja/Rhythm of infinity/, preko Graničnik/Borderline/, Mreža /Net/, Sonja Žugić fotografiše pejzaže, uglavnom bez čoveka ili je njegovo prisustvo prikazano u tragovima. Na njima su nebo, zemlja, voda, ostaci civilizacije gotovo sve. Drugim rečima apsolutni i beskompromisni minimalizam. U radu Sonje Žugić "odlučujući trenutak" je stanje kada se minimalizam, boje, linije, atmosfera, vreme, moć prostora i mir u pejzažima gotovo fantastično sklope u harmoniju beskraja stvarnosti koja nam je bliska, a opet veoma daleka i mistična. U svom najnovijem ciklusu fotografija Sonja Žugić je možda otišla najdalje. Fotografisala je nizove trski i štapova bez kraja i početka, mreže i njihove odraze u vodi, nepregledna prostranstva vode, zemlje i neba. Transformisala ih je ne samo u minimalističke prizore ili savršene poglede, već u svojevrsne simbole, drevna pisma. Svojim prizorima, ali i načinom njihove prezentacije, fotografije Sonje Žugić uvlače posmatrače u neistražene svetove prirode, tišine, istorije, tradicije i prošlosti.



mr Jelena Matić







Sonja Žugić je  rođena 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je na odseku Filmska i TV kamera Akademije Umetnosti u Beogradu. Doktorirala je na odseku za Scenski dizajn Interdisciplinarnih poslediplomskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Samostalno izlaže:

2008. Galerija Stara kapetanija - Inconstance

2009. Galerija Singidunum - Unutrašnji pejzaži

2011. Galerija Progres - Ritam beskraja

2012. Galerija Ozon - izložba fotografija Bitef plesne kompanije

2014. Mala galerija ULUPUDS-a - Graničnik

2014. Galerija Suluj - Borderline

2015. Galerija Bartselona - Net



Nagrade:

2012. specijalna nagrada Velike majske izložbe Ulupudsa

2014. FIAP zlatna plaketa međunarodnog trijenala fotografija u pozorišnoj

umetnosti na Sterijinom pozorju

2015. Plaketa Velike majske izlozbe ULUPUDS-a



U okviru grupnih umetničkih projekata nastupa od 2004. godine izlažući, između ostalog u Rimu, u galeriji Roma Auditorium 2006. godine, u Pragu, na Praškom kvadrijenalu 2007.godine, na Bijenalu proširenih medija u galeriji Ozon u Beogradu 2007.godine. Kao umetnički fotograf sarađuje sa brojnim pozorištima – Zvezdara teatar, Bitef teatar, Narodno pozorište, Malo pozorište Duško Radović, kao i sa Bitef festivalom Samostalni je umetnik i član ULUPUDS-a, sekcije umetnička fotografija.


 


Datum objavljivanja: 17.05.2016.