Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Snovi i vizije, Milan Nenezić

Izložba slika Milana Nenenzića u Galeriji Štab otvara se 24. aprila u 19h i traje do 06. maja.


 


U mraku sam, pojavljuje se svetlo i isijava telo. Okrenuto je u stranu i gleda u mene u užasu i strahu. To je personifikacija tog iskonskog straha. Kao u Hitchock-ovom Power of Cinema, Kuleshov effect - isti lik, u istom položaju i istoj sceni dobija krunu i nestaje mu strah sa lica. Jedan izraz drugačija čitanja. Lavirani crtež je beleška sna, a u njemu sam ga ponovo doživeo i on onda postaje vizija. Tu viziju, san ali i ponovni doživljaj sna koji imam tokom slikanja, želeo sam da sažmem u ovoj slici.


Prince, 2014


Vizuelne slike i simboli u snovima, vizijama, halucinacijama, meditaciji ili drugim promenjenim stanjima svesti transponuju naše doživljaje, emocije i strahove. Vizije se pojavljuju kao refleksije spoljašnjeg sveta, ali i kao projekcije jastva. Što ih više posmatramo to su one jasnije. Kroz vizije ali i snove, tih esencijalnih manifestacija ljudske kreativnosti, otkrivamo sebe u svima i sve druge unutar nas samih. Košmarne vizije deformisanih refleksija predstavljaju manifestacije konflikta i destrukcije koji nas okružuje i koji postoji u nama istovremeno. Forme ovih refleksija mogu biti raznovrsne, a izložba Snovi i vizije obuhvata samo jedan njihov deo.


Biografija

Rođen 1983. U Beogradu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu 2008. godine, na odseku slikarstvo, u klasi prof. Dragana Jovanovića. Izlagao samostalno 2011.godine (Večiti trenutak, Salon 77, Niš) i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je druge otkupne nagrade Niš Art Fondacije, 2012. i nagrade Zlatna paleta 2009. godine u okviru Prolećne izložbe, ULUS-a. Diplomirao kao Laureat fonda za mlade talente i stipendista Grada Beograda, 2006. godine. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 21.04.2014.