Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Snežana Vujović Nikolić: Čuvari

U petak, 14. decembra u 19.30 časova u galeriji Zvono, Višnjićeva 5., otvara se samostalna izložba radova autorke Snežane Vujović Nikolić, pod nazivom, "Čuvari". Izložba se može pogledati do kraja 2012. godine.

 


Čuvari


Stvaralaštvo umetnice Snežane Vujović Nikolić kreće se stabilnom idejnom linijom od ’80-ih godina XX veka gde dominira konstantno poigravanje između ekspresionističkog, brzog, i pročišćenog, samodisciplinovanog, geometrizovanog pristupa u mediju klasičnog slikarstva i slike kao objekta, imajući za uporište apstrakciju, kao pristup. U ranijim ciklusima poput Kompozicije (predstavljenih u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca 2006) prisutna je repetitivnost i potreba za uređenjem predmeta/simbola kroz obrasce, čineći ikonografiju činjenica zadatog reda (Marta Vukotić Lazar), vidljiva i u ciklusu Osvit (Galerija Zvono, 2002), ispisivanjem tekstova na slici tubama čiste boje, poput definisanog rituala u kojem tekst postaje i „narativ“ i „forma“. S druge strane, pomenuta repetitivnost i poigravanje strukturama i oblicima je uočljiva i u ciklusu Načelo identiteta (Galerija Zvono, 2008) opredmećenih instalacija, slika-ploča od kombinovane tehnike (keramika, poliuretan paste, piljevina, tanjiri, gips, poliester, drvo).


Novi ciklus slika, akrilom na platnu pod nazivom Čuvari je praćen preciznim, samodisciplinovanim, strukturno geometrizovanim i kompozicijama jasne linije velikih dimenzija, najprisutniji u radu umetnice još od 2009. godine. U ovim slikama je relacija lični-spoljašnji svet artikulisana kroz apstrakciju, bez apstrahovanja direktnih referenci na figuralne motive i predmete, iako je određena asocijativnost nesumnjivo prisutna i slobodna za oko posmatrača. Po rečima Snežane Vujović Nikolić, polazište rada je konkretna forma, dok drugi korak čini uspostavljanje narativa, sadržaja i tumačenja, imenovanje slike. Tako ovi radovi, svojim nazivima i kompozicijama, odnosima boja i oblika, međuodnosom i atmosferom, otvaraju prostor za moguća tumačenja na relaciji dodira umetničkog i sveta posmatrača.


Serija se sastoji od diptiha pod nazivima Igra i Poziv na svečanost (praćen sa četiri crteža sa varijacijom na istu temu), triptiha Noćna straža i slike Mali čuvar, koji idejno i tehnički nastavljaju niz Ljubavnika i Čuvara, poznatih iz ranijeg perioda. Čuvari tematizuju apstrahovane ljudske odnose i testiraju našu vizuelnu pažnju u pronalaženju korelacija između naziva i predstavljenog, uosećavanja apstrakcije i doživljavajući geometrijske konstrukcije dvodimenzionalnih slika kao potentno trodimenzionalne – u zamišljenom, slikarskom prostoru. Postavka, kao deo koncepta izložbe, je realizovana u saradnji sa Ljiljanom Tadić, upravnicom galerije, a svi radovi iz serije Čuvari su namenski napravljeni za ovaj prostor, ne isključujući prilagođavanje i drugim izložbenim prostorima.


Srđan Tunić  kustos – istoričar umetnosti, novembar 2012.


 


Datum objavljivanja: 14.12.2012.