Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Smešne ljubavi Petera Ciuhe

U Sloveniji je 1. novembar dan mrtvih odnosno dan sećanja na mrtve. U beogradskoj galeriji O3ONE tamne novembarske dane će do 5. novembra osvjetliti unutrašnjom svjetlošću grafike Petra Ciuhe iz Ljubljane, sa temom “Smešne ljubavi” i na taj način povezati smrt, život i ljubav.


 


Grafike su nastale na osnovu crteža iz svezaka za skiciranje nastalih tokom dvadeset godina, obojenih u programu "Photoshop" na mnogo razlicitih načina, štampane su na tanak tekstil i osvetljene plavim, zelenim i crvenim led diodama, koje menjaju boje.



Tematski se bave odnosima između najbližih i najdražih i čovekovog traženja ljubavi. Za svakoga je to verovatno najveće životno putovanje i autor je potražio slike koje obeležavaju njegov put.



Od želje i žudnje za nedostižnom idealu ili osobi, koja je blizu ali ipak nedostižna, prvi poljubac, koji može značiti i nešto više, par – dvoje koji se upuste u zajedničku životnu avanturu, životne pratioce i decu (to uključuje i trenutke pravljenja dece).



Taj put je najlepši a i najteži. Milan Kundera piše da je "ljubav sve, samo ne smešna". I pokušaj da se napravi iz najvažnijeg i najozbiljnijeg nešto veselo i puno živih boja (koje označava menjanje emocija) predstavlja radove na toj izložbi. Likove iz slika lako možeš naći u Kunderinim pričama "Smešne ljubavi" a i u svom životu.



Otvaranje izložbe će pratiti autorov koncert na digitalnom klaviru, koji će biti projektovan programom "vizuelizacija muzike". Muziku će stvarati uživo po njegovoj metodi povezivanja harmonije tonova i boja, koja ujedinjuje istraživanje prirode harmonije u muzici i boji a koje počinje sa Pitagorom i Njutnom. Svaka muzika dur i mol tonaliteta obeležena je znakovima u boji na tipkama klavira, koje omogućavaju stvaranje muzičkih harmonija.



Publika će takođe biti pozvana da učestvuje u tom stvaralačkom eksperimentu. Autor Peter Ciuha je slikar, pedagog i habilitiran profesor grafike iz Ljubljane, sa međunarodnim priznanjima za njegove fraktalne kompjuterske grafike i instalacije. Radi i na području animacije.

Više na njegovoj strani: www2.arnes.si/~soppciuh


 



Datum objavljivanja: 01.11.2012.