Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića

Svečano otvaranje nove foto-dokumentarne izložbe u Muzeju u Smederevu, Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića - 120 godina kasnije, biće u četvrtak 10. marta 2016. u 18 časova.


 


Novom izložbenom postavkom u prvoj sali smederevskog muzeja pokušaćemo da dočaramo izgled Smedereva sa kraja 19. veka. Izložbom Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića, autora mr Snežane Cvetković, višeg kustosa i Miroslava Lazića, višeg kustosa, predstavićemo album čuvenog srpskog fotografa Milana Jovanovića sa fotografijama Smedereva, koji se čuva u u Odeljenju posebnih fondova u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.



Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak 10. mart 2016. u 18 časova. Pokrovitelj izložbe je grad Smederevo.



Album sa fotografijama Smedereva predstavićemo u celini, na dizajniranim printovima 120 h 120 cm, kao i 150 x 85 cm, oživljavajući  „sliku“ rečima, odnosno citatima iz domaćih i stranih putopisa i novinskih zapisa s kraja 19. veka, kao i „prisutnim“ savremenicima koji su međusobno bili blisko povezani, kumovi Milan Jovanović i Branislav Nušić, i poslednji Obrenovići na prestolu, kraljevski par Aleksandar i Draga. Ova izložba biće i više od prikaza Smedereva na starim fotografijama. Ona je ujedno mali osvrt na istoriju fotografije u Srbiji. Naime, povezali smo istoriju i književnost, skrenuvši pažnju na pripovetku Branislava Nušića „Fotografija“ posvećenu upravo fotografu Milanu Jovanoviću.



Jedinstven u stvaralačkom opusu Milana Jovanovića foto-album Smedereva predstavlja dragocen izvor u proučavanju razvoja srpske fotografije. U dužem vremenskom periodu gotovo nepoznat, ovom izložbom se prvi put predstavlja najširoj javnosti.



Ovaj album predstavlja dragoceno vizuelno svedočanstvo za poznavanje tadašnjih vizura Smedereva, njegovih istorijskih pejzaža, ulica i javnih građevina profanog i svetovnog karaktera. Album sadrži ukupno petnaest fotografija. Na osnovu niza činjenica utvrdili smo da je album mogao da nastane oko 1895/96. godine.  Fotografski snimci panorama i veduta su u ovo vreme bili retkost, čime „smederevski album“ još više dobija na značaju.



Kontekst nastanka albuma nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavljamo da je povezan sa dinastijom Obrenović, čiji su vladari sa svojom dvorskom pratnjom bili česti gosti Smedereva u ovom vremenskom periodu. Takođe, ne možemo biti sigurni da je album nastao iz komercijalnih pobuda, kao predložak za izradu razglednica,  s obzirom da je samo jedna od fotografija iz albuma upotrebljena u tu svrhu.



Sve fotografije snimljene su jednakim kompozicionim i stilskim rešenjima i predstavljaju izuzetno značajan vizuelni materijal u poznavanju fizičke strukture Smedereva u prošlosti. Takođe, album predstavlja značajnu kockicu u mozaiku fotografske prakse jednog od najboljih srpskih fotografa, Milana Jovanovića.


 



Datum objavljivanja: 01.03.2016.