Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slobodna zona

Posle izvanrednog intimnog portreta Džafara Panahija koji otvara festival, SLOBODNA ZONA predstavlja filmove u kojima junaci dolaze sa margine društva, dokazujući da njihovo postojanje itekako ima smisla, pretvarajući turobnu stvarnost u ispunjenje svog životnog sna.


 


Dokumentarni film DEPONIJA (r. Lusi Volker, Brazil, Velika Britanija, 2010, 99’) prati savremenog umetnika i fotografa Vika Muniza na njegovom sentimentalnom putovanju kroz brazilski Jardim Gramacho, najveću deponiju na svetu, i uvlači nas u društvo samoprozvanih skupljača otpada za reciklažu. Ova filmska priča koja se lagano provlači između najintimnijih osećanja junaka i njihovih potencijala bila je ovogodišnji kandidat za Oskar za najbolji dokumentarni film.




Reditelj Gustavo Tareto nas igranim ostvarenjem ZIDOVI (r. Gustavo Tareto, Argentina, Španija, Nemačka, 2011, 95’) uvodi u živote Marine i Martina, koji žive u istom kvartu Buenos Airesa ali se nikad ne sreću. Dok oboje tragaju za srećom, mimoilaze se na istim ulicama, nesvesni da ono o čemu sanjaju prolazi pored njih.




BOMBAY BEACH (r. Alma Harel, Egipat, 2011, 80’) nije samo još jedan film o Američkom snu, već snažni emotivni i vizuelno fascinantni spoj dokumentaristike i plesnih numera. Rediteljka Alma Harel, uz fantastičnu muziku Boba Dilana i grupe Bejrut, kroz ovo ostvarenje uvodi u priču o nasiromašnijem delu Kalifornije i ljudima nasukanim na rubu umirućeg jezera u nekadašnjem mondenskom letovalištu.




Ovogodišnje sedmo izdanje SLOBODNE ZONE održaće se od 4. do 9. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu Omladine. Tokom šest festivalskih dana beogradskoj publici biće predstavljeno preko 30 filmovа koji će tematski preispitivati važne društvene i političke događaje iz celog sveta. Karte za Festival će biti u prodaji od 28. oktobra na biletarnicama Dvorane Kulturnog centra Beograda i Doma Omladine. Cena pojedinačne karte biće 200 dinara, dok će se karte za reprizne termine prodavati po ceni od 150 din.


 



Datum objavljivanja: 18.10.2011.