Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Mišković: Tranzicija

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu 15. avgusta 2012. godine u 19 časova biće otvorena izložba fotografija pod nazivom “Tranzicija” autora Slobodana Miškovića.

 


S obzirom da autor fotografija trenutno živi i radi u Bugarskoj ova izložba pokazuje posledice tranzicije i lošeg vođenja privrede u toj zemlji a koje nažalost nisu zaobišle ni Srbiju. Projekat „Kremikovci – Jedna priča“, koji je u Srbiji predstavljen pod nazivom „Tranzicija“, predstavlja izuzetno loše stanje metalurškog kombinata u okolini Sofije, nekoliko dana pre nego što je prodat a kasnije i uništen. Na fotografijama se mogu videti neverovatne razmere ovog kompleksa, najvećeg u Bugarskoj, koji je urušavajući se tokom godina, potpuno opustošio. Kompleks je proizvodio 1/5 BNP Bugarske, zapošljavao je preko 42.356 ljudi i stvorio 45 novih zanimanja, proizvodi kombinata su osvojili brojne nagrade i našli su put u preko 12 zemalja sveta. Kombinat na fotografijama izgleda tužno i zapušteno predstavljajući na neki način simboličan odraz lošeg stanja u privredi zemlje u kojoj se nalazi.

Izložba će biti otvorena do 24. avgusta 2012. godine.



Slobodan Mišković je rođen u Zrenjaninu 1984. godine. Poslednjih 5 godina živi i radi u Sofiji, Bugarska. Više od 10 godina fotografiše, prvo kao hobi a posle i profesionalno. Ima objavljene fotografije u velikom broju štampanih i digitalnih medija, reklamama, brošurama i katalozima. Kroz svoje fotografije nastoji da prenese atmosferu mesta i događaja koje fotografiše tako da svaka fotografija nosi svoju priču.


Datum objavljivanja: 09.08.2012.