Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Zorana Vukovća

U četvrtak 17. maja u 19 časova otvara se memorijalna izložba slika Zorana Vukovića u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu. Izložba traje do 4. juna, 2012. godine.


 


Zoran Vuković (1947 – 2011) naš afirmisani slikar, skulptor, grafičar, mozaičar, kao i uspešan ilustrator knjiga iza sebe je ostavio značajan slikarski opus. Bio je jedan od najproduktivnijih stvaralaca druge polovine XX i prve decenije XXI veka. Zoran Vuković je bio u potpunosti slikar apstraktne orjentacije. Na izložbi u Prodajnoj galeriji Beograd biće predstavljeni najznačajniji radovi iz bogatog slikarskog opusa poslednje dve decenije Vukovićevog stvaralaštva. Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda. U Prodajnoj galeriji Beograd moći će da se pogleda do 4. juna.



Zoran Vuković, očigledno, nije imao potrebu da se deklariše kao pripadnik bilo koje škole: kao slikar geometrizma, ili sledbenik ekspresionizma. Bio je u nekoj vrsti šetnje po samopronađenom vlastitom putu. Ali tome nije bio posvećen poput vernika, niti je ikada pokazivao nedoumice oko opredeljivanja za neke od velikih slikarskih pokreta, onda razumemo razloge zašto njegove slike ovako izgledaju. Gledajući ih na jednom mestu one su i jedno i drugo i treće. Najmanja mu je briga bila gde će ga teorija ili kritika svrstati. Jedino se starao da mu slike budu likovno jasne, plastički održive, vizuelno ubedljive. Što se, uostalom, i vidi na ovoj izložbi.



(Iz teksta kataloga: Jovan Despotović)



Zoran Vuković završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1974. gde je 1977. godine magistrirao i ubrzo dobio zvanje asistenta za predmete Slikanje i Crtanje na istoj Akademiji. Kao stipendista engleske vlade završio je poslemagistarske studije slikarstva i grafike u Londonu 1981. godine na St. Martin's  School of Art.  Bio je gostujuci profesor 1989. godine na SUNY University at Allbany, USA, a 1992. godine gostujući profesor na Herriot-Watt Univerity, Edinburgh, Scotland. Bio je član ULUS-a od 1974.godine.


 



Datum objavljivanja: 15.05.2012.